Ηπατίτιδα: Ξεπέρασαν τα 300 τα παγκόσμια κρούσματα. Αναζητούν την αιτία και στο περιβάλλον των παιδιών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς παρατηρούν σημαντική αύξηση των μικρών παιδιών που εκδηλώνουν την αγνώστου προελεύσεως, σοβαρή ηπατίτιδα, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους.
Στη Βρετανία επιβεβαιώθηκαν την τελευταία εβδομάδα 18 νέα περιστατικά, ενώ ακόμα 40 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 163. Από αυτά:
- Τα 118 αναφέρθηκαν στην Αγγλία
- Τα 22 αναφέρθηκαν στη Σκωτία
- Τα 13 αναφέρθηκαν στην Ουαλία
- Τα 10 αναφέρθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία
Τα 11 από τα παιδάκια που νόσησαν στη Βρετανία χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Ευτυχώς, όμως, στη χώρα δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν πως διερευνούν 109 περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά. Τα πέντε από τα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα 14 χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Τα περιστατικά αυτά έχουν εντοπιστεί σε 25 αμερικανικές πολιτείες. Ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος από τα 31 περιστατικά που είχαν έως χθες ανακοινωθεί επισήμως σε έξι πολιτείες.
Περισσότερες από 20 χώρες
Σε όλο τον κόσμο, έχουν εκδηλώσει ηπατίτιδα περισσότερα από 300 παιδιά. Εντοπίζονται σε περισσότερες από 20 χώρες. Σε κάποιες, όπως ο Καναδάς, ο αριθμός των περιστατικών είναι απροσδιόριστος. Οι χώρες με τις περισσότερες διαγνώσεις είναι οι εξής:
- Βρετανία – 163
- ΗΠΑ – 109
- Ισπανία – 22
- Ισραήλ – 12
- Δανία – 6
- Ιρλανδία – λιγότερα από 5
- Ολλανδία – 4
- Ιταλία – τουλάχιστον 4
- Ιαπωνία – 3
Γαλλία, Νορβηγία, Αυστρία και Κύπρος έχουν εντοπίσει από 2 περιστατικά η κάθε μία. Πολλές άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Ρουμανία) έχουν καταγράψει από ένα περιστατικό.
Κάτω των 5 ετών τα περισσότερα παιδιά
Σύμφωνα με αναθεωρημένη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σχεδόν έξι στα δέκα περιστατικά στη Βρετανία αφορούν παιδάκια ηλικίας 3-5 ετών. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ η μέση ηλικία των παιδιών είναι τα 2 έτη.
Το περίπου 90% των παιδιών στις ΗΠΑ χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Το 14% χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος, λόγω οξείας ηπατικής ανεπάρκειας.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Ωστόσο οι γονείς πρέπει να ξέρουν πως παρά τα αυξημένα κρούσματα, η ηπατίτιδα στα παιδιά εξακολουθεί να είναι σπάνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Jay Butler, αναπληρωτής διευθυντής του Τομέος Λοιμωδών Νόσων των CDC.
Παραμένει μυστήριο η αιτία
Σε κανένα περιστατικό δεν έχουν βρεθεί οι συνηθισμένες αιτίες ηπατίτιδας, δηλαδή οι ιοί Α, Β, C, D και E, εξήγησε ο Dr. Butler. Εν τούτοις, στα μισά σχεδόν από τα 109 περιστατικά των ΗΠΑ έχει εντοπιστεί ένας συγκεκριμένος αδενοϊός. Οι αδενοϊοί συνήθως προκαλούν κοινό κρυολόγημα και όχι ηπατίτιδα. Ωστόσο είναι δεκάδες αυτοί που προσβάλλουν τους ανθρώπους.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος που έχει εντοπιστεί έως στιγμής είναι ένας τύπος που σχεδόν αποκλειστικά ανευρίσκεται σε παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Πολλά από τα παιδάκια με ηπατίτιδα, όμως, δεν ήταν ανοσοκατεσταλμένα, κατά τον Dr. Butler.
Στη Βρετανία, αδενοϊός έχει εντοπιστεί έως στιγμής στο 72% από τα παιδιά που έχουν ελεγχθεί. Δεν έχει όμως γίνει ακόμα σε όλα ο προσδιορισμός του στο αίμα, που είναι η μέθοδος επιλογής για τον εντοπισμό του.
Επιπλέον, οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως αναζητούν την πιθανή αιτία της ηπατίτιδας και στο περιβάλλον των παιδιών. Όπως αναφέρει η έκθεση του UKHSΑ, ένα κοινό χαρακτηριστικό σε πολλά περιστατικά είναι ότι προέρχονται από οικογένειες με σκυλάκια. Πιο αναλυτικά, τα 64 από τα 92 παιδιά με ηπατίτιδα (το 70%) για τα οποία υπήρχε αυτή η πληροφορία, είχαν κατοικίδιο σκυλάκι. «Η σημασία αυτού του ευρήματος διερευνάται», επισημαίνεται στην έκθεση.
Πως εκδηλώνεται
Σε κάθε περίπτωση, η ηπατίτιδα στα παιδιά στη Βρετανία εκδηλώθηκε με τα εξής συμπτώματα:
- Ίκτερος (κιτρίνισμα στο δέρμα, στο λευκό των ματιών κ.λπ.). Παρατηρήθηκε στο 71,2% των παιδιών
- Έμετος – Παρατηρήθηκε στο 62,7% των περιπτώσεων
- Ωχρά κόπρανα – 50%
- Λήθαργος – 50% των παιδιών
- Διάρροια – 44,9%
- Πόνος στην κοιλιά – 41,5%
- Ναυτία – 30,5%
- Πυρετός – 30,5% των παιδιών
- Αναπνευστικά συμπτώματα – 18,6%
Φωτογραφία: iStock