Καμπανάκι από τους ειδικούς: Το ξενύχτι στην εφηβεία σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Ρούλα Τσουλέα
σκλήρυνση
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες ασθενείς. Πόσο επικίνδυνος είναι ο ανεπαρκής ύπνος για την μελλοντική υγεία

Οι έφηβοι που ξενυχτάνε, με επακόλουθο να κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο ανεπαρκής και ο ταραγμένος ύπνος σε αυτή την ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έως και κατά 50%!

Τα καλά νέα είναι πως ο επαρκής ύπνος μπορεί να δρα προστατευτικά εναντίον της, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χρήση των ψηφιακών συσκευών το βράδυ είναι μία από τις κύριες αιτίες για τις οποίες οι έφηβοι ξενυχτούν συστηματικά.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της) είναι χρόνια πάθηση. Προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας προβλήματα όρασης, κίνησης και ισορροπίας.

Η νόσος εκδηλώνεται κυρίως σε νέους, ηλικίας 20-40 ετών.  Αν και δεν υπάρχει τρόπος ίασης, είναι εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο με την έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Οι παράγοντες κινδύνου

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, η πολλαπλή σκλήρυνση πιστεύεται ότι έχει γενετική συνιστώσα. Ωστόσο σχετίζεται και με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως:

  • Η έλλειψη βιταμίνης D
  • Το κάπνισμα
  • Η παχυσαρκία στην εφηβεία
  • Η λοιμώδης μονοπυρήνωση

Μελέτες στη Σκανδιναβία έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες, ιδίως σε νεαρή ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Επειδή ένα χαρακτηριστικό τους είναι ο ανεπαρκής ύπνος, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν βαθύτερα τον πιθανό ρόλο του.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε 2.075 νεαρούς πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και 3.164 υγιείς συνομηλίκους τους. Η μέση ηλικία των ασθενών όταν είχαν νοσήσει ήταν τα 35 έτη.

Κατά μέσον όρο, όσοι σε ηλικία 15-19 ετών κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ, διέτρεχαν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο. Παρομοίως, όσοι είχαν φτωχής ποιότητας ύπνο στις ίδιες ηλικίες διέτρεχαν κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν 7-9 ώρες.

«Η διαθεσιμότητα της τεχνολογίας και της πρόσβασης στο διαδίκτυο οποιαδήποτε στιγμή του 4ωρου συμβάλλει στον ανεπαρκή ύπνο στην εφηβεία και αντιπροσωπεύει σημαντικό πρόβλημα δημοσίας υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Torbjörn Åkerstedt, από το Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Καρολίνσκα. «Ο ανεπαρκής ύπνος στην εφηβεία κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως οι αυξημένες πιθανότητες για πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν γι’ αυτούς οι έφηβοι και οι γονείς τους».

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στην εφηβεία είναι συχνός και ο φτωχής ποιότητας ύπνος. Αυτός πιθανώςς σχετίζεται με τις αλλαγές στην φυσιολογία, την ψυχολογία ή/και τη ζωή που τους συμβαίνουν.

Φωτογραφία: iStock