Κάποιες αγωνιούν για την επόμενη εξωσωματική και κάποιες άλλες εγκαταλείπουν το νεογέννητο παιδί τους
Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου χορήγηση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.). Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, κατοχυρώνεται η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία των Μ.Υ.Ι.Α., η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, κ.λπ., προκειμένου αφενός μεν να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών, αφετέρου δε να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 154/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν μεν νόμιμο το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, αλλά έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις, όπως ότι ο όρος «εργαστήριο ανδρολογίας» πρέπει να αντικατασταθεί με το ορθό όρο «εργαστήριο σπερματολογίας».
Ακόμη, επισημαίνεται στην γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι στο κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος πρέπει: 1) να γίνουν διορθώσεις ορθογραφικών και συντακτικών λαθών, αλλά και σημείων στίξης, 2) η αρίθμηση των παραγράφων του κειμένου να είναι με αραβικούς αριθμούς, 3) να μην υπάρχουν υπογραμμίσεις και άσκοπη χρήση κεφαλαίων, κ.ά.
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Την ίδια ώρα, παραπάνω από 50 βρέφη ζουν στο τμήμα νεογνών του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» επειδή οι μητέρες τους τα εγκατέλειψαν εκεί ή σε άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, από την γέννηση… Μάλιστα μέσα στο 2015 ένας μεγάλος αριθμός παιδιών γεννήθηκαν και έμειναν στο νοσοκομείο ακόμα και για 12 συνεχούς μήνες πριν καταλήξουν σε κάποιο ίδρυμα. Πρόκειται για βρέφη που περνούν τον πρώτο κρίσιμο χρόνο της ζωής τους με μία μαία που φροντίζει άλλα 20-25 παιδιά ταυτόχρονα στην βάρδιά της…
Τα παιδιά αυτά ζουν κάτω από ένα τεχνητό φως, δεν έχουν βγει ποτέ από το νοσοκομείο και ακούν όλη μέρα τα άλλα παιδάκια δίπλα τους να κλαίνε και να ζητούν την ίδια προσοχή και τρυφερότητα που έχουν ανάγκη και τα ίδια…
Οι μητέρες που εγκαταλείπουν τα βρέφη τους είναι άλλοτε χρήστες ναρκωτικών και άστεγες, άλλοτε δεν έχουν χρήματα για να τα φροντίσουν, άλλοτε είναι ψυχικά πάσχουσες, κι άλλοτε πάλι δεν θέλουν το παιδί τους επειδή γεννήθηκε με κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας και εκείνες κρίνουν εαυτούς ανίκανους να τα φροντίσουν.
Τα βρέφη παραμένουν στο «Αλεξάνδρα» μέχρι να τα στείλουν σε κάποιο ίδρυμα, συνήθως στο «Μητέρα» ενώ κάποια πάνε στο μαιευτήριο «Έλενα» προσωρινά, καθώς υπάρχει εκεί τμήμα με εξειδικευμένο προσωπικό.