Iatropedia

Κινητά στα σχολεία: Οι επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η χρήση τους στην τάξη

Close up of elementary student typing text message on smart phone while sitting at the desk in the classroom.

Πέρα από την διαταραχή στις μαθησιακές ικανότητες, τα κινητά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία των παιδιών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη νέα σχολική χρονιά, θα απαγορεύεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα κινητά στα σχολεία.

«Τα κινητά δεν πρέπει να έχουν θέση στα σχολεία. Το κινητό μπορεί ο μαθητής να το φέρνει στο σχολείο, αλλά πρέπει να είναι στην τσάντα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής ημέρας. Και ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επιμείνουμε πολύ σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ απλός. Τα επιστημονικά δεδομένα πια για το πώς η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο επηρεάζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία είναι καταλυτικά. Από την διάσπαση προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο την ώρα της ημέρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έρευνες ανά τα χρόνια έχουν αναδείξει επανειλημμένα τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα κινητά στα παιδιά, ειδικότερα στις μαθησιακές τους ικανότητες αν τα χρησιμοποιούν μέσα στη σχολική τάξη. Από την άλλη, τονίζουν ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων από τα σχολεία βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Αρχικά, είναι προφανές ότι μειώνεται η απόδοση των μαθητών μέσα στην τάξη από τη χρήση των κινητών, αφού αποσπάται η προσοχή τους από το μάθημα.

Επίσης, υπάρχει ανησυχία για τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και ταυτοχρόνως cyberbullying, καθώς μέσα από το κινητό, την ώρα του μαθήματος, κάποιος μπορεί να ανεβάσει προσβλητικό περιεχόμενο για κάποιον συμμαθητή του.

Δείτε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε στα παιδιά κινητά και οθόνες όταν έχουν ξεσπάσματα θυμού

Επίσης, η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, καθώς οι μαθητές μπορεί να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους συμμαθητές τους. Μια έρευνα έχει, επίσης, δείξει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου στην τάξη μπορεί να οδηγήσει σε κακό γραφικό χαρακτήρα.

Όσον αφορά τα θέματα υγείας, τα κινητά τηλέφωνα και η παρατεταμένη χρήση τους στην τάξη ή ακόμη και στο διάλειμμα, ωθεί τους μαθητές να κρατάνε για πολλή ώρα μια πολλή κακή στάση του σώματος, προσπαθώντας για παράδειγμα να κρύψουν το κινητό κάτω από το θρανίο. Επιπλέον, η οθόνη του κινητού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια των παιδιών. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα το βράδυ μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, οδηγώντας σε κόπωση και μειωμένη ακαδημαϊκή απόδοση.

Τέλος, τα παιδιά που θα φέρουν το κινητό τους στο σχολείο τείνουν να έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όσο αποφεύγουν την γυμναστική ή το παιχνίδι.

Δείτε επίσης: Έρευνα έκπληξη: 3 στους 4 εφήβους «αισθάνονται ευτυχισμένοι» μακριά από το κινητό τους

Φωτογραφία iStock