Τα παιδιά που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Ανάλογος κίνδυνος είχε ήδη παρατηρηθεί σε ενήλικες που ανέρρωσαν από την COVID-19, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες. Επιπλέον, επιστήμονες από την Ευρώπη είχαν αναφέρει αυξημένη συχνότητα στις νέες διαγνώσεις τύπου 1 διαβήτη μετά την έναρξη της πανδημίας.
Η νέα μελέτη, όμως, είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει αν η αύξηση αυτή σχετίζεται όντως με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC). Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από δύο διαφορετικές βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, συγκρίνοντας χιλιάδες ανηλίκους για να εξακριβώσουν εάν και πόσοι εκδήλωσαν διαβήτη μετά τη μόλυνσή τους από το νέο κορωνοϊό.
Τα στοιχεία αφορούν τις νέες διαγνώσεις μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Όπως διαπίστωσαν, και στις δύο βάσεις δεδομένων διαφαινόταν συσχέτιση, αν και σε διαφορετικό ποσοστό:
- Στη μία τα παιδιά είχαν κατά 166% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη
- Στην άλλη ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν κατά 31% μεγαλύτερος.
Σε σύγκριση, εξ άλλου, με τα παιδιά που είχαν εκδηλώσει άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όσα είχαν νοσήσει με COVID είχαν κατά 116% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε την ανάπτυξη τόσο διαβήτη τύπου 1, όσο και διαβήτη τύπου 2.
Σημαντικός κίνδυνος
«Ακόμα και η αύξηση του κινδύνου κατά 30% είναι πολύ σημαντική», δήλωσε στους New York Times η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sharon Saydah. «Η διαφορά στα ποσοστά πιθανώς οφείλεται στην διαφορετική ταξινόμηση που χρησιμοποιείται στις βάσεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση την οποία πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω».
Η Dr. Saydah πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο τύπου 2 διαβήτης μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι μόνιμος. Και αυτό διότι εξετάστηκαν στοιχεία διαστήματος 4,5 μηνών μετά την COVID για κάθε παιδί. Αντιθέτως, ο διαβήτης τύπου 1 που διαγνώστηκε μετά τον κορωνοϊό είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμος.
Τι να κάνουν οι γονείς
Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για τις εγκεκριμένες ηλικίες, τόνισε η ειδικός. Δείχνουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, για να μην μολύνει ο κορωνοϊός τα παιδιά.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης να γνωρίζουν οι γονείς τα προειδοποιητικά συμπτώματα του διαβήτη, πρόσθεσε. Αυξημένη δίψα, απρόσμενα συχνή ούρηση, αθέλητη απώλεια βάρους και ανεξήγητη κόπωση πρέπει να τους προβληματίσουν.
Βέβαια, τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός είναι η αιτία του διαβήτη στα παιδιά, δήλωσε στο CBS η παιδοενδοκρινολόγος Dr. Mary Pat Gallagher, διευθύντρια του Κέντρου Παιδιατρικού Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο πιστεύεται πως ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να δημιουργήσουν την «τέλεια καταιγίδα» που ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη της νόσου.
«Εάν ένας οργανισμός βρίσκεται στη διαδικασία για την ανάπτυξη διαβήτη, μία ισχυρή λοίμωξη όπως αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός ενδεχομένως θα επισπεύσει τα πράγματα», είπε. «Αυτό υποδηλώνουν τα έως τώρα στοιχεία. Χωρίς τον κορωνοϊό, τα παιδιά ενδεχομένως θα εκδήλωναν διαβήτη μετά από δύο ή περισσότερα χρόνια. Ο κορωνοϊός όμως φαίνεται να έχει επιταχύνει τη διάγνωση. Και πάλι, όμως, αυτό πρέπει να αποδειχθεί».
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), την οποία εκδίδουν τα CDC.
Φωτογραφία: iStock