Iatropedia

Κορωνοϊός: Η εγκυμοσύνη αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο νόσησης απ’ ό,τι τα προβλήματα υγείας

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες. Από ποια σοβαρά νοσήματα είναι πιο επικίνδυνη η εγκυμοσύνη. Τι συνιστούν οι ερευνητές.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πιθανότερη στις πλήρως εμβολιασμένες εγκύους απ’ ό,τι στους πλήρως εμβολιασμένους πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό σχεδόν 14 εκατομμυρίων ενηλίκων.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που αναδεικνύουν την εγκυμοσύνη ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση της COVID-19.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυοι και οι λεχώνες που μολύνονται, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά. Επιπλέον, η COVID στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι καλά γνωστό ότι η υποκείμενη κατάσταση της υγείας είναι καθοριστική για την έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα νέα ευρήματα, όμως, υποδηλώνουν πως οι έγκυοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, ακόμα κι όταν είναι πλήρως εμβολιασμένες.

«Οι έγκυοι πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά όχι να εφησυχάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David R. Little, παθολόγος στην εταιρεία Epic του Ουϊσκώνσιν, η οποία διατηρεί τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών από 960 νοσοκομεία και σχεδόν 21.000 κλινικές των ΗΠΑ. «Παρά τον εμβολιασμό, παραμένουν υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον κορωνοϊό».

Η μελέτη

Ο Dr. Little και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό σχεδόν 13,8 εκατομμυρίων ασθενών. Τα στοιχεία αφορούσαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2021 έως τέλη Ιανουαρίου 2022. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν τα κύματα της COVID από την παραλλαγή Δέλτα και την παραλλαγή Όμικρον.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο εκδηλώσεως της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός για 12 συννοσηρότητες. Αυτές ήταν:

  1. Το σύνδρομο Down
  2. Ο καρκίνος
  3. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  4. Η νεφρική νόσος
  5. Τα νοσήματα του ήπατος
  6. Τα αιματολογικά νοσήματα
  7. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας
  8. Οι πνευμονοπάθειες
  9. Οι μεταβολικές παθήσεις
  10. Οι ασθένειες του ανοσοποιητικού
  11. Η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  12. Η εγκυμοσύνη

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι πλήρως εμβολιασμένες έγκυοι διέτρεχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν την COVID-19. Στην πραγματικότητα, είχαν κατά 91% περισσότερες πιθανότητες να τις αρρωστήσει ο κορωνοϊός σε σύγκριση με τις μη-εγκύους.

Αντίστοιχα, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου διέτρεχαν κατά 83% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την  COVID-19. Και όσοι είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό είχαν κατά 63% περισσότερες πιθανότητες.

Αντιθέτως, η παρούσα ανάλυση δεν έδειξε να αυξάνουν τον κίνδυνο το σύνδρομο Down και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τα CDC, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Οι μάσκες και οι αποστάσεις ασφαλείας τούς είναι απαραίτητες. Είναι επίσης απαραίτητο «να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε αν τυχόν εκδηλώσουν ύποπτα συμπτώματα, να διαγνωστούν εγκαίρως», κατέληξε ο Dr. Little.

Φωτογραφία: iStock