Ο νέος κορωνοϊός δεν προκαλεί επίμονα συμπτώματα μόνο στους ενήλικες, αλλά και σε πολλά παιδιά, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πολλά απ’ όσα χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται ακόμα και 8 μήνες μετά το εξιτήριο!
Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότερα από 500 παιδιά, τα οποία νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 σε νοσοκομείο της Μόσχας. Όλα τους νόσησαν πέρυσι, μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.
Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από τους γονείς τους 7-8 μήνες μετά το εξιτήριο. Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι ένα στα τέσσερα εξακολουθούσαν να έχουν επίμονα συμπτώματα, τα πιο συχνά εκ των οποίων ήσαν:
- Κόπωση
- Διαταραχές ύπνου
- Αισθητήρια προβλήματα
Σχεδόν ένα στα 12 παιδιά είχαν πολλαπλά επίμονα συμπτώματα. Τα μεγαλύτερα παιδιά και όσα είχαν ιστορικό αλλεργιών διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων.
Τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά. Δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, αλλά αναρτήθηκαν στον διακομιστή κλινικών ερευνών medRxiv. Υποδηλώνουν όμως πως παρότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός θεωρείται ήπια στα παιδιά, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Είχαν νοσηλευθεί 7-14 ημέρες
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 518 παιδιά μέσης ηλικίας 10,4 ετών (κυμαινόταν από 3 έως 15,2 έτη). Τα 270 από αυτά (ποσοστό περίπου 52%) ήσαν κορίτσια. Η μέση παρακολούθηση μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ήταν 256 ημέρες.
Τα παιδιά νοσηλεύθηκαν κατά μέσον όρο 10 ημέρες στο νοσοκομείο (από 7 έως 14). Τα 192 είχαν εκδηλώσει πνευμονία εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα 14 είχαν σοβαρή Covid-19 και χρειάσθηκαν διασωλήνωση.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα 126 από τα παιδιά (ποσοστό 24,3%) εξακολουθούσαν να έχουν επίμονα συμπτώματα 7 έως 8 μήνες μετά το εξιτήριό τους. Τα πιο συχνά ήσαν:
- Κόπωση (ταλαιπωρούσε το σχεδόν 11% των παιδιών)
- Διαταραχές ύπνου (αναφέρθηκαν από περισσότερο από το 7% των παιδιών)
- Αισθητήριες διαταραχές (το 6,2% των παιδιών είχαν ακόμα διαταραχή γεύσης ή/και όσφρησης)
Τα περισσότερα από τα παιδιά με επίμονα συμπτώματα, είχαν μόνο ένα. Ωστόσο, 44 παιδιά (8,4% του συνόλου) είχαν δύο ή περισσότερα συμπτώματα που επέμεναν.
Τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επιπλέον, το ιστορικό αλλεργίας αύξανε τον κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων κατά 67%.
«Μεγάλο πρόβλημα η κόπωση»
«Αν και τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά, οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν την προοπτική των επίμονων συμπτωμάτων στα παιδιά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Daniel Munblit, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Sechenov της Μόσχας και λέκτορας στο Imperial College London.
«Υπάρχει πρόβλημα», συνέχισε. «Το μεγαλύτερο είναι η κόπωση. Δεν πρόκειται για κόπωση που διαρκεί μια-δυο μέρες και ύστερα υποχωρεί. Είναι πολύ επίμονη και πρέπει να διερευνάται η αιτία της».
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 16% των παιδιών παραπονούνταν για κόπωση τις μέρες μετά το εξιτήριό τους. Το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 12% στο πρώτο δίμηνο. Στη συνέχεια, όμως, η μείωση επιβραδύνθηκε σημαντικά και στους 7 μήνες μετά το εξιτήριο, το 11% των παιδιών ακόμα την ανέφεραν ως σύμπτωμα.
Αντίστοιχα, περισσότερο από το 8% των παιδιών είχαν ανοσμία (απώλεια όσφρησης) όταν βγήκαν από το νοσοκομείο. Επτά μήνες αργότερα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες (έπασχε ακόμα το 6%).