Κορωνοϊός: Μία στις 10 γυναίκες εκδηλώνει long COVID, όταν μολύνεται στην εγκυμοσύνη

  • Ρούλα Τσουλέα
Covid
Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξετάζοντας στοιχεία από εκατοντάδες εγκύους.

Αντιμέτωπες με επίμονα συμπτώματα που τις ταλαιπωρούν για μήνες, βρίσκονται πολλές γυναίκες οι οποίες εκδηλώνουν COVID στην εγκυμοσύνη, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι σχεδόν μία στις 10 εξακολουθούν να υποφέρουν επί 6 ή περισσότερους μήνες αργότερα. Και αυτό παρότι κατά τα άλλα είναι νέες και υγιείς.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι είναι τόσο υψηλή η επίπτωση της long COVID στις γυναίκες αυτές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Torri Metz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Πόσο μάλλον που επηρεάζει για δυσανάλογα πολύ καιρό κατά τα άλλα νέους και υγιείς ανθρώπους».

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος στην εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που νοσούν έχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία ή και να χάσουν τη ζωή τους. Επιπλέον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός και η θνησιγένεια.

Έως τη δημοσίευση της παρούσας μελέτης, όμως, ήταν άγνωστο ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν παρατεταμένη ή long COVID.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology. Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας 1.502 εγκύων που είχαν νοσήσει για πρώτη φορά από COVID. Tο 61% εκδήλωσαν τη λοίμωξη τον Δεκέμβριο του 2021 ή αργότερα.

Από εκείνη την εποχή έως τις μέρες μας επικρατεί το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού. Επομένως τα ευρήματα της μελέτης είναι συμβατά με τη σημερινή πραγματικότητα, λένε οι ερευνητές.

Από τις εγκύους που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, περισσότερο από το 51% ήσαν πλήρως εμβολιασμένες πριν νοσήσουν. Οι 12% εντάχθηκαν στη μελέτη εντός 30 ημερών από τη στιγμή που εκδήλωσαν τα πρώτα συμπτώματα της COVID.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 9,3% των γυναικών αυτών εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό 10 μήνες αργότερα, κατά μέσον όρο. Ωστόσο υπήρχαν γυναίκες που υπέφεραν ακόμα και 21 μήνες αργότερα!

Τα συμπτώματα που συχνότερα ταλαιπωρούσαν τις γυναίκες ήταν:

  • Εξάντληση μετά τη διεκπεραίωση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων (την εκδήλωνε το σχεδόν 78%)
  • Κόπωση (76%)
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (61%)

Η long COVID ήταν πιθανότερο να εκδηλωθεί στις εγκύους που ήσαν παχύσαρκες ή είχαν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Ήταν επίσης πιθανότερη σε όσες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, καθώς και σε όσες είχαν εκδηλώσει σοβαρή αρχική λοίμωξη για την οποία χρειάσθηκαν χορήγηση οξυγόνου.

Επειδή, όμως, και η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα, οι ερευνητές έκαναν δευτερεύουσα ανάλυση μόνο στις γυναίκες που είχαν συμπτώματα τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν long COVID παρέμενε ο ίδιος, γεγονός που επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματά τους.

Φωτογραφία: iStock