Κορωνοϊός: Ποιο σύμπτωμα στα μάτια είναι ύποπτο για λοίμωξη στα παιδιά
Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι τόσο απρόβλεπτος, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα προκύπτει και ένα νέο σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία του. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι στα παιδιά ένα συχνό σύμπτωμα μπορεί να είναι η επιπεφυκίτιδα.
Παρότι τα κύρια συμπτώματά του είναι ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια, δεν είναι τα μοναδικά. Ειδικά στα παιδιά μπορεί να είναι συχνότερα ορισμένα άλλα συμπτώματα, όπως τα γαστρεντερικά, σύμφωνα με προγενέστερη μελέτη. Σε αυτά, ίσως πρέπει να προστεθεί και η επιπεφυκίτιδα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Wuhan της Κίνας, σε παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών. Τα παιδιά είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό και εισήχθησαν στα νοσοκομεία νωρίς στην πορεία της πανδημίας (από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Μαρτίου 2020). Το Wuhan είναι η πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός πριν από εννέα μήνες.
Το περίπου 90% των παιδιών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν συγγενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19. Από τα 216 παιδιά, τα 93 (ποσοστό 43%) θεωρούνταν ασυμπτωματικά. Και αυτό, διότι δεν είχαν κάποια από τις γνωστές εκδηλώσεις του κορωνοϊού (π.χ. βήχα, πυρετό κ.λπ.). Αντίθετα, τα υπόλοιπα 123 παρουσίαζαν διάφορα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19.
1-3% στους ενήλικες, 22% στα παιδιά
Απ’ όλα αυτά τα παιδιά, τα 36 απ’ όσα είχαν και κλασικά συμπτώματα (ποσοστό 29,3%), είχαν εκδηλώσεις και από τα μάτια τους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε 13 από τα παιδιά δίχως τις κλασικές εκδηλώσεις του κορωνοϊού (ποσοστό 14%). Συνολικά, οφθαλμολογικά συμπτώματα είχε σχεδόν το ένα στα πέντε παιδιά της μελέτης (το 22,7%).
Στα συμπτώματα από τα μάτια συμπεριλαμβάνονταν «οφθαλμικές εκδηλώσεις, όπως έκκριμα από τον επιπεφυκότα, αίσθημα καύσου στα μάτια και συμφόρηση του επιπεφυκότα», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί και στους ενήλικες με κορωνοϊό, αλλά σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά (1-3% των περιπτώσεων).
Πότε πρέπει να προβληματιστούν οι γονείς
Ποια είναι η πρακτική σημασία των νέων ευρημάτων; Μπορεί άραγε να αποτελεί η επιπεφυκίτιδα ύποπτη ένδειξη ότι το παιδί έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό; «Τα παιδιά παθαίνουν συχνά επιπεφυκίτιδα. Το να έχουν μόνο κόκκινα μάτια που προκαλούν κνησμό (φαγούρα) πιθανώς δεν αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του κορωνοϊού», απαντά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Αντιθέτως, οι γονείς πρέπει να προβληματιστούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους, εάν το παιδί με την επιπεφυκίτιδα:
- Ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού ή/και
- Συμμετείχε σε μαζική εκδήλωση με πολλά άτομα ή/και
- Έχει και άλλα ύποπτα συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό ή διάρροια
Δεν είναι απρόσμενο
«Σε τέτοιες περιπτώσεις πιθανώς είναι απαραίτητο ένα τεστ κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, διότι τα νέα ευρήματα δεν είναι πρωτοφανή ούτε απρόσμενα», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.
Όπως εξηγεί, υπάρχει γνωστή συσχέτιση ανάμεσα στις κοινές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας. Κάλλιστα, λοιπόν, θα μπορούσε να την προκαλεί και ο νέος κορωνοϊός.
«Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχει ένα παιδί με ίωση, κόκκινα μάτια και να τα τρίβει συνεχώς, επειδή είναι ερεθισμένα», λέει. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα παιδιά τρίβουν τα μάτια τους με βρώμικα χέρια, με συνέπεια να τα μολύνουν με παθογόνα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα μάτια συνδέονται ανατομικά με τη μύτη, μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου. Πρόκειται για ένα «σωληνάκι» μέσω του οποίου παροχετεύονται τα δάκρυα στη μύτη (γι’ αυτό, π.χ., όταν κλαίμε, αποκτάμε ξαφνικά και συνάχι). Η σύνδεση αυτή καθιστά πιθανή την αμφίδρομη εξάπλωση των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό ή τα μάτια».
Τα μειονεκτήματα της μελέτης
Τα νέα ευρήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και για άλλους λόγους. «Η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε με λήψη δείγματος από τα μάτια των παιδιών, ώστε να τεκμηριωθεί η παρουσία του κορωνοϊού σε αυτά», λέει ο καθηγητής.
Και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδιά είχαν επιπεφυκίτιδα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι η αιτία ήταν ο κορωνοϊός. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς και βακτήρια. Επομένως χωρίς έλεγχο δείγματος από τα μάτια δεν μπορεί να θεωρηθεί de facto ότι η αιτία στην παρούσα μελέτη ήταν ο κορωνοϊός».
Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως η μελέτη δείχνει μια πιθανή συσχέτιση, αλλά δεν την αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία. Για τους γονείς αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν το νου τους.
«Όπως όλα όσα μαθαίνουμε για τον νέο κορωνοϊό, έτσι κι αυτή η γνώση βρίσκεται στα προκαταρκτικά της στάδια. Την κρατάμε, έχουμε το νου μας γι’ αυτήν, αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε», τονίζει ο καθηγητής. «Είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ που λέγεται κορωνοϊός και δεν έχει πάψει στιγμή να μας εκπλήσσει από τότε που εμφανίστηκε».
Επειδή, πάντως, η κοινή οξεία επιπεφυκίτιδα συνήθως είναι μεταδοτική διότι προκαλείται από ιούς, τα παιδιά που πάσχουν από αυτήν καλό είναι να μένουν σπίτι έως ότου αναρρώσουν, προσθέτει.
Πως εκδηλώνεται η επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή στον διάφανο χιτώνα του ματιού (τον επιπεφυκότα). Εκδηλώνεται με κοκκίνισμα των ματιών και, ανάλογα με την αιτία της, με πρόσθετα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Αίσθημα καύσου (κάψιμο)
- Τσούξιμο
- Αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι
- Πυώδη εκκρίματα
- Αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια)
- Κνησμός (φαγούρα)
- Οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων
- Παροδικό θόλωμα της όρασης («καθαρίζει» όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια)
- Μερικές φορές πόνος