Ολοένα περισσότερα παιδιά, στη χώρα μας και διεθνώς, μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός και το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό απ’ ό,τι τα προηγούμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 2.896 κρούσματα στους ανηλίκους (ηλικίες 0-17 ετών). Ολόκληρο τον Αύγουστο, όμως, είχαν καταγραφεί 18.662 περιστατικά και τον Ιούλιο 13.617. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ τα παιδιά αποτελούν πλέον το σχεδόν 25% των νέων κρουσμάτων.
Επιστήμονες από τη Βρετανία, με επικεφαλής τον Dr. Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL), συνόψισαν προσφάτως τα δεδομένα για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός στα παιδιά.
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;
Όπως εξήγησε η Dr. Emma Duncan, καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο KCL, ο κορωνοϊός προκαλεί συχνά ασυμπτωματική λοίμωξη στα παιδιά. «Απ’ όσα μολύνονται, το τουλάχιστον 40% δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα», είπε. «Το ποσοστό αυτό, όμως, παρουσιάζει διακύμανση από μελέτη σε μελέτη, φθάνοντας έως και στο 70%».
Μεταξύ των ανηλίκων που εκδηλώνουν συμπτώματα, τα συχνότερα είναι πυρετός και πονοκέφαλος. Ακολουθούν επίμονος βήχας και πονόλαιμος.
Η συχνότητα ορισμένων συμπτωμάτων εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών. Στα μικρά παιδιά είναι συχνός, λ.χ., ο πόνος στην κοιλιά. Δεν είναι όμως ιδιαίτερα συχνός στα μεγαλύτερα. Σε αυτά, αντιθέτως, είναι πιο συχνή η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία).
Εκτός από τα προαναφερθέντα, τα παιδιά εκδηλώνουν πολλά άλλα συμπτώματα, που συχνά είναι κοινά με εκείνα απλών ιώσεων. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει δύσκολη την ακριβή διάγνωση, δίχως ένα τεστ για κορωνοϊό.
«Κάθε παιδί που έχει συνάχι δεν πάσχει υποχρεωτικώς από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», τόνισε η Dr. Duncan. «Η μεγαλύτερη διαφορά που έχουμε δει στις μελέτες μας είναι η διάρκεια της νόσου των παιδιών. Όσα έχουν επιβεβαιωμένη COVID είναι άρρωστα επί 6 ημέρες κατά μέσον όρο. Όσα πάσχουν από άλλες ιώσεις, είναι άρρωστα επί 3 ημέρες».
Φυσικά δεν μπορεί να μένει το παιδί αδιάγνωστο επί τρεις ημέρες για να μαντέψουν οι γονείς αν θα έχει κορωνοϊό ή όχι. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν να γίνεται αμέσως διαγνωστικό τεστ.
Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο;
Όπως προαναφέρθηκε, ο κορωνοϊός προκαλεί στα περισσότερα παιδιά ασυμπτωματική λοίμωξη. Ακόμα και σε όσα αρρωστήσουν, τα περισσότερα θα έχουν ήπια νόσο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο.
Στη Βρετανία, «οι περισσότερες λοιμώξεις των τελευταίων μηνών καταγράφονται σε ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες», είπε ο Dr. Michael Absoud, επίτιμος λέκτορας στο Τμήμα Υγείας Γυναικών & Παιδιών του KCL. «Οι περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι όμως αφορούν τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους».
Παρ’ όλα αυτά, και τα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν υπέρμετρα οι γονείς. Ούτε όμως πρέπει να εφησυχάζουν», τόνισε ο Dr. Spector.
Από την πλευρά του, ο Dr. Absoud τόνισε πως μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός διατρέχουν οι ανήλικοι με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Νευρολογικές παθήσεις
- Ορισμένες γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Down
- Σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες
Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και τα παιδιά με ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό) λόγω υποκείμενης πάθησης ή λήψης φαρμάκων. Αντιθέτως, το άσθμα της παιδικής ηλικίας δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή COVID, είπε η Dr. Duncan.
Πόσο συχνή είναι η παρατεταμένη COVID (Long COVID);
Η εμμένουσα μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πολύ συχνή στους ενήλικες, είπαν οι ειδικοί. Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά ενήλικες με COVID (πάνω από 14%) έχουν συμπτώματα επί περισσότερο από 4 εβδομάδες. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους 20 (πάνω από 5%) έχουν συμπτώματα επί περισσότερες από 8 εβδομάδες.
«Στα παιδιά, η εμμένουσα COVID είναι λιγότερο συχνή», είπε η Dr. Duncan. «Στις μελέτες μας, το 4,5% των παιδιών με συμπτωματική λοίμωξη είχαν συμπτώματα επί 4 εβδομάδες. Στις 8 εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,5%».
Ωστόσο τα ποσοστά αυτά ως αριθμοί είναι πολύ μικρότερα στους ανηλίκους απ’ ό,τι στους ενήλικες. Και αυτό, διότι κατά μέσον όρο τα μισά παιδιά δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, διευκρίνισε.
Ποια είναι η κύρια συνέπεια της πανδημίας στους ανηλίκους;
Οι τρεις ειδικοί επισήμαναν ότι ο κορωνοϊός προς το παρόν βλάπτει πολύ περισσότερο την ψυχική υγεία και την ευεξία των παιδιών, απ’ όσο την σωματική υγεία τους.
«Οι κύριες συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά δεν προέρχονται άμεσα από την COVID, αλλά έμμεσα», τόνισε ο Dr. Absoud. «Τα αλλεπάλληλα lockdown είναι εξαιρετικά επιβλαβή γι’ αυτά. Ως παιδίατροι βλέπουμε τις ψυχικές διαταραχές να αυξάνονται μεταξύ τους. Αυτό είναι πιο εμφανές σε όσα πάσχουν από αναπηρίες, έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή προέρχονται από μη προνομιούχο περιβάλλον».
«Για τους περισσότερους ενήλικες, ο τελευταίος 1,5 χρόνος είναι εξαιρετικά δύσκολος», συνηγόρησε η Dr. Duncan. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άγνωστα δεδομένα που δημιουργούν ανασφάλεια. Αναγκαζόμαστε να κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους. Καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε απελπιστικά γρήγορα σε τεράστιες αλλαγές. Αν αυτά είναι δύσκολα για τους μεγάλους, φαντασθείτε πως είναι για ένα 5χρονο ή 6χρονο παιδί που ξαφνικά αποχωρίζεται αγαπημένα πρόσωπα, χάνει τους φίλους και το σχολείο του, και δεν ξέρει πότε θα τους ξαναδεί. Για να μην μιλήσουμε για τις επιπτώσεις, εάν ο κορωνοϊός κοστίσει τη ζωή σε κάποιο αγαπημένο μέλος της οικογένειάς του».
Για όλους αυτούς τους λόγους οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις, καλή υγιεινή). Συνιστούν επίσης να γίνεται αμέσως διαγνωστικό τεστ, αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα ύποπτα για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Φωτογραφία: iStock