Iatropedia

Κορωνοϊός: Συχνά τα μακροχρόνια συμπτώματα στα παιδιά. Τι δείχνει νέα μελέτη

Νέα μελέτη του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ. Πόσο καιρό μετά την αρχική διάγνωση μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα τα παιδιά. Τι μπορεί να συμβεί σε όσα ήταν αρχικά ασυμπτωματικά. Πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα σε πολλά από τα παιδιά που μολύνει, προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Μάλιστα τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και σε παιδιά που πέρασαν ασυμπτωματικά την αρχική φάση της λοίμωξης, προσθέτει.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη σε 13.864 παιδιά και εφήβους (ηλικίες 3-18 ετών) και τους γονείς τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 11,2% εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα 3 έως και 6 μήνες μετά το αρχικό θετικό τεστ για κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η COVID στα παιδιά. Οι διαφορές με τις απλές ιώσεις

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα μετά την COVID μπορεί να κρατήσουν 1 χρόνο!

Στην πραγματικότητα, συμπτώματα που διήρκησαν 6 μήνες είχαν:

Στις ηλικίες 12-18 ετών η εμμένουσα Covid (λέγεται επίσης επίμονη ή μακροχρόνια Covid) ήταν συχνότερη σε όσους είχαν συμπτωματική αρχική λοίμωξη. Αναφέρθηκε όμως και στο 3,5% όσων ήσαν ασυμπτωματικοί όταν έμαθαν πως τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός.

Περισσότερα από 200.000  ανήλικοι έχουν έως στιγμής βρεθεί θετικοί στο Ισραήλ, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήσαν ασυμπτωματικοί.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά στο Ισραήλ ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα επίμονα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στα παιδιά είναι σε μία στις τρεις περιπτώσεις:

Πολλά παιδιά, λ.χ., ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και προβλήματα συγκέντρωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο Ισραήλ περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, καταγράφονται πλέον μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας. Την Κυριακή, λ.χ., καταγράφηκε στα παιδιά το 56% των νέων διαγνώσεων. Τα ενεργά κρούσματα στους ανηλίκους ανέρχονται σε 41.000, ενώ άλλοι 108.000 μαθητές βρίσκονται σε καραντίνα λόγω έκθεσης σε γνωστό κρούσμα.

Φωτογραφία: iStock