Τα μωρά που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, μπορεί να είναι πιο προστατευμένα απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φλόριντα.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν εντόπισαν προστατευτικά αντισώματα σε δείγματα κοπράνων από μικρό αριθμό βρεφών που θήλαζαν. Οι μητέρες τους ήταν όλες πλήρως εμβολιασμένες εναντίον του κορωνοϊού.
Ο κορωνοϊός θεωρείται γενικώς ένας αναπνευστικός ιός. Ωστόσο έχει πλέον αποδειχθεί ότι, μόλις εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαπλώνεται σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το έντερο, γεγονός που εξηγεί τον εντοπισμό του στα κόπρανα των βρεφών.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερης μελέτης της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η οποία είχε εντοπίσει αντισώματα στο γάλα εμβολιασμένων νέων μητέρων.
Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι επιστήμονες ήταν εάν τα αντισώματα αυτά περνούσαν και στα μωρά τους. Το κενό αυτό προσπάθησε να καλύψει η νέα μελέτη. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Perinatology.
Αποτελεσματική προστασία
Όπως γράφουν οι ερευνητές, η μελέτη βασίσθηκε σε 37 νέες μητέρες και σε 25 από τα μωρά τους που θήλαζαν. Όλες οι μητέρες ήταν εμβολιασμένες κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι 34 είχαν εμβολιαστεί μετά τον τοκετό και οι τρεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέλυσαν δείγματα γάλακτος και πλάσματος από τις μητέρες και δείγματα κοπράνων από τα μωρά. Η συλλογή είχε γίνει πριν και μετά τον εμβολιασμό.
Κατά την έναρξη της μελέτης η μέση ηλικία των μητέρων ήταν τα 33 έτη. Τα βρέφη είχαν ηλικία άνω των 4 μηνών.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα βρέφη έφεραν αντισώματα κατά του κορωνοϊού στη γαστρεντερική οδό τους. Τα ίδια αντισώματα υπήρχαν και στο γάλα και στο πλάσμα των μητέρων τους.
Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν στα αντισώματα των βρεφών ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός δυσκολευόταν να εισβάλλει στο εσωτερικό τους. Επομένως τα αντισώματα παρείχαν ισχυρή προστασία εναντίον του.
Οι αναλύσεις στο γάλα και στο πλάσμα των μητέρων έδειξαν επίσης ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων έφθιναν με τον καιρό. Το εύρημα αυτό ενισχύει εκείνο προγενέστερων μελετών σε εγκύους και στον γενικό πληθυσμό.
Άνω των 6 μηνών
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν πως όντως ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι προστατευτικός για μητέρες και μωρά. Επειδή, όμως, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολύ μικρός, πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Josef Neu, καθηγητής στον Τομέα Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Πρόσθεσε επίσης ότι η έρευνα συνεχίζεται, για να εξακριβωθεί εάν τα μωρά που θηλάζουν διατρέχουν τελικά μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν την COVID-19.
Τα εμβόλια που προστατεύουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, στην Ευρώπη χορηγούνται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εκδώσει θετική γνωμοδότηση για να εγκριθούν και για τις ηλικίες 6 μηνών έως 5 ετών.
Στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένα για τις ηλικίες άνω των 6 μηνών. Επομένως ο θηλασμός μπορεί να αποτελεί την μοναδική οδό προστασίας των νεογέννητων βρεφών.
Φωτογραφία: iStock