Το κρέας, τα αυγά και το γάλα αποτελούν ζωτικής σημασίας πηγές θρεπτικών συστατικών τα οποία δεν μπορεί εύκολα να αποκομίσει κανείς από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για ορισμένα κρίσιμης σημασίας στάδια της ζωής όπως:
- Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός
- Η παιδική ηλικία
- Η εφηβεία
- Η τρίτη ηλικία
Όπως ανακοίνωσε ο FAO, η νέα έκθεσή του αποτελεί την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση που έχει κάνει έως στιγμής για τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προελεύσεως.
Βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερες από 500 επιστημονικές μελέτες και περίπου 250 έγγραφα που αφορούν πολιτικές Υγείας. Όπως επισημαίνει ο FAO, κρέας, αυγά και γάλα παρέχουν πλήθος σημαντικών:
- Μακροθρεπτικών συστατικών (π.χ. πρωτεΐνες, λίπη)
- Μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοδραστικά συστατικά)
Στα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, πολύτιμα βασικά λιπαρά οξέα, καθώς και:
- Σίδηρος
- Ασβέστιο
- Ψευδάργυρος
- Σελήνιο
- Βιταμίνη Β12
- Χολίνη
- Βιοδραστικές ουσίες, όπως η καρνιτίνη, η ταυρίνη και η κρεατίνη
Όλ’ αυτά τα συστατικά διαδραματίζουν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό και οι ελλείψεις τους έχουν σοβαρές συνέπειες, υπογραμμίζει ο FAO. Δυστυχώς, οι ελλείψεις αυτές είναι πολύ συχνές. Μόνο από έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Α ή ψευδαργύρου πάσχουν παγκοσμίως 372 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας και 1,2 δισεκατομμύρια γυναίκες, αναφέρει.
Σε μικρές ποσότητες
Ο FAO επισημαίνει πως όταν τα προαναφερθέντα τρόφιμα καταναλώνονται στο πλαίσιο της ενδεικνυόμενης ανά ηλικία διατροφής, μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των διατροφικών στόχων που έχουν τεθεί στις Παγκόσμιες Συνελεύσεις Υγείας (WHA). Οι στόχοι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων:
- Την μειωμένη ανάπτυξη των παιδιών
- Το χαμηλό βάρος γέννησης
- Την αναιμία στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
- Την παχυσαρκία και τα μη-μεταδιδόμενα νοσήματα στους ενήλικες
Ο FAO τονίζει ότι το κλειδί είναι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων από ορισμένα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Εννέα έως 71 γραμμάρια μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας την ημέρα, π.χ., φέρουν ελάχιστους κινδύνους και δεν επηρεάζουν την έκβαση χρονίων παθήσεων, υποστηρίζει.
Αντιθέτως, η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Καρκίνο του παχέος εντέρου
Όσον αφορά τα στοιχεία για συσχέτιση γάλακτος, αυγών και πουλερικών από υγιείς ενήλικες με σοβαρά νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, υπέρταση), ο FAO υποστηρίζει ότι είναι:
- Ασαφή (για το γάλα)
- Μη-σημαντικά (για τα αυγά και τα πουλερικά)
Προσοχή στο περιβάλλον
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο τομέας της κτηνοτροφίας «πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων», γράφουν στον πρόλογο της έκθεσης η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo και ο επικεφαλής οικονομολόγος Máximo Torero Cullen.
Στις προκλήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως:
- Η αποψίλωση των δασών
- Οι αλλαγές στις χρήσεις γης
- Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
- Η μη βιώσιμη χρήση του νερού και της γης
- Η ρύπανση κ.λπ.
Άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αφορούν τη διαχείριση των κοπαδιών, την υγεία των ζώων, τη μετάδοση νοσημάτων από τα ζώα στους ανθρώπους και κοινωνικά ζητήματα.
Ο FAO ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις διατροφικές οδηγίες τους, ώστε να συμπεριλάβουν – όπου ενδείκνυται – το κρέας, τα αυγά και το γάλα στην κάλυψη συγκεκριμένων διατροφικών αναγκών ανά ηλικιακή ομάδα και συνθήκη της ζωής.
Φωτογραφία: iStock