Iatropedia

Ξέρετε τι είναι το chroming; Πώς μπορεί να απειλήσει τα παιδιά η νέα τάση στο TikTok

social media smartphone

Τι συνέπειες έχει η επικίνδυνη τάση που προωθείται στο TikTok. Τι έδειξε η ανάλυση 109 βίντεο γι' αυτήν.

Μία εξαιρετικά επικίνδυνη τάση μπορεί να εξαπλώνεται μεταξύ των εφήβων εξαιτίας της υπερπροβολής της από το TikTok, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Η τάση αυτή είναι το chroming, κατά το οποίο οι ανήλικοι εισπνέουν τοξικούς ατμούς από προϊόντα οικιακής χρήσης για να «κάνουν κεφάλι».

Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη βρήκαν πάνω από 100 βίντεο με την πρακτική αυτή, στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο έχουν πάνω από 25 εκατομμύρια θεάσεις.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι το chroming αφορά καθημερινά οικιακά προϊόντα, στα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση οι έφηβοι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Keerthi Krishna, από το Παιδιατρικό Κέντρο Cohen’s. «Η κεκαλυμμένη φύση αυτών των αντικειμένων σημαίνει ότι γονείς και δάσκαλοι είναι λιγότερο πιθανό να αντιληφθούν το πρόβλημα. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης χρήσης και εθισμού».

Η Dr. Krishna θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας (AAP 2024). Το συνέδριο αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Το chroming (είναι επίσης γνωστό ως huffing) τυπικά δημιουργεί μία ευφορική κατάσταση. Εκτός από εθισμό, η εισπνοή των τοξικών ατμών μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

«Αν και η εισπνοή ατμών δεν είναι νέα δραστηριότητα στους εφήβους, είχε υποχωρήσει αισθητά. Τώρα όμως αναβιώνει με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τονίζουν οι ειδικοί. Το TikTok είναι η κατ’ εξοχήν πλατφόρμα όπου μπαίνουν οι ανήλικοι (και οι νεαροί ενήλικες) στη σύγχρονη εποχή.

Τα ευρήματα

Κατά την εξέταση των βίντεο οι επιστήμονες κατέγραψαν το φύλο και την ηλικία των δημιουργών τους και το προϊόν που χρησιμοποιούσαν. Κατέγραψαν επίσης τις επαναλήψεις της χρήσης. Την ηλικία είτε ανέφεραν οι ίδιοι οι χρήστες του TikTok είτε την υπολόγισαν οι επιστήμονες.

Συνολικά οι ειδικοί ανέλυσαν 109 βίντεο. Όπως διαπίστωσαν, ένα στα τρία προωθούσαν την εισπνοή τοξικών ατμών από μόνιμους μαρκαδόρους. Άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνταν ευρέως ήταν βερνίκια νυχιών (12%), διαλυτικά μπογιάς (11%), βενζίνη (11%), αποσμητικά σπρέι (11%) και λακ μαλλιών (6%).

Περισσότερα από τα μισά βίντεο, εξ άλλου, έκαναν αναφορές σε επαναλαμβανόμενη χρήση ή εθισμό.

Η υψηλή συχνότητα των βίντεο αυτών και η δημοτικότητά τους μπορεί να δημιουργούν στους ανηλίκους την εσφαλμένη εντύπωση ότι το chroming είναι πιο ασφαλές από τη χρήση κλασικών ουσιών, τονίζουν οι ερευνητές.

Οι γονείς και οι γιατροί πρέπει να ενημερωθούν για την τάση αυτή και τους κινδύνους που κρύβει. Και οι εταιρείες των μέσων μαζικής δικτύωσης να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την εξάπλωση τόσο επιβλαβούς περιεχομένου, προσθέτουν.

Φωτογραφία: iStock