Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί η πρωινή ναυτία είναι πιο σοβαρή σε μερικές εγκύους
Τον λόγο για τον οποίο η πρωινή ναυτία είναι πολύ πιο σοβαρή σε μερικές εγκύους πιστεύει ότι ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το κλειδί, λένε, είναι μία ορμόνη που παράγει σε αυξημένα επίπεδα το έμβρυο και στην οποία μερικές γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση σε αυτή την ορμόνη πριν από την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τις μέλλουσες μητέρες.
Η πρωινή ναυτία είναι μία συνηθισμένη κατάσταση στην εγκυμοσύνη. Υπολογίζεται ότι οκτώ στις δέκα εγκύους έχουν ναυτίες, με ή χωρίς εμέτους. Σε αντίθεση με την ονομασία της, όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο το πρωί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ναυτία υποχωρεί μεταξύ της 12ης και 20ης εβδομάδας της κυήσεως, Μερικές φορές όμως διαρκεί περισσότερο.
Ωστόσο μία έως και τρεις στις τρεις στις 100 εγκύους ταλαιπωρούνται από υπερέμεση της κυήσεως. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η ακραία πρωινή ναυτία που προκαλεί εμέτους έως και 50 φορές την ημέρα.
Η υπερέμεση είναι τόσο σοβαρή κατάσταση, ώστε συχνά οι έγκυοι αναγκάζονται να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης και απώλειας βάρους, που μπορεί να απειλήσει το μωρό.
Η πιο διάσημη πάσχουσα από υπερέμεση της κυήσεως είναι η Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Υπέφερε από αυτήν και στις τρεις εγκυμοσύνες της και χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο κατά την πρώτη.
Η ορμόνη GDF15
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Την διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ και άλλα ερευνητικά κέντρα σε Σκωτία, ΗΠΑ και Σρι Λάνκα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν εγκύους διαπιστώνοντας ότι η πρωινή ναυτία που ένιωθαν εξαρτάτο από τα επίπεδα μίας ορμόνης που λέγεται GDF15, καθώς και από τις παρελθούσες εκθέσεις τους σε αυτήν.
Η ορμόνη αυτή παράγεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις από πολλά όργανα του σώματος, αλλά και από τον πλακούντα. Μία γυναίκα με πολύ χαμηλά επίπεδα της GDF15 πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επιρρεπής στην υπερέμεση μετά τη σύλληψη, λένε οι ερευνητές.
Αντίστοιχα, μία γυναίκα με υψηλά επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι προστατευμένη από την πρωινή ναυτία.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη αποκάλυψε πως οι έγκυοι με β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είχαν πάρα πολύ λίγη πρωινή ναυτία και εμέτους. Και αυτό, διότι είχαν πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης GDF15 πριν μείνουν έγκυοι.
Αντίστοιχα, οι έγκυοι που έφεραν μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που αύξανε τον κίνδυνο για υπερέμεση της κυήσεως, είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης GDF15.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όσο πιο ευαίσθητη είναι μία γυναίκα σε αυτή την ορμόνη, τόσο εντονότερη πρωινή ναυτία θα έχει», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Sir Stephen O’Rahilly, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Καίημπριτζ. «Το γεγονός αυτό μας δίνει μία ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε».
Φωτογραφία: iStock