Iatropedia

Γ. Μαγιορκίνης για την «κινέζικη» πνευμονία: Σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα

Τι είπε ο καθηγητής για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» ή «μυστηριώδη πνευμονία» που προσβάλλει τα παιδιά.

Το βακτήριο που προκαλεί πνευμονία σε χιλιάδες παιδιά στην Κίνα και σε άλλες χώρες του κόσμου είναι παλιό και δεν προέρχεται από την Κίνα. Απλώς εφέτος φαίνεται πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπλέον, η αύξηση αυτή κατά πάσαν πιθανότητα είναι ανεξάρτητη. Αυτό σημαίνει πως το βακτήριο δεν εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη, αφού ήδη κυκλοφορεί σε όλες.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την πνευμονία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

«Με βάση τα στοιχεία που έρχονται, φαίνεται πως υπάρχει αύξηση σε αυτή την πνευμονία, επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε (το μυκόπλασμα) λόγω των μέτρων που υπήρχαν», εξήγησε. «Έτσι τώρα το βλέπουμε να φουντώνει στα παιδιά».

Όπως είπε, όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή κάποια στιγμή με το μικρόβιο αυτό. Ωστόσο «κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία». Επισήμανε ακόμα πως λόγω της υπερπροστασίας έναντι του κορωνοϊού, τα παιδιά έχουν ένα «ανοσολογικό κενό» που τα καθιστά ευάλωτα (και) στη μόλυνση από το μυκόπλασμα. Εν τούτοις, «κάποια στιγμή θα κόλλαγαν, ούτως ή άλλως. Και δεν την περνάνε πιο βαριά, δεν έχουμε τέτοια στοιχεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από το μυκόπλασμα. «Το συγκεκριμένο νόσημα ονομάζεται και περιπατητική πνευμονία, επειδή σε ένα ποσοστό είναι αρκετά ήπιο και προκαλεί μόνο πυρετό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα Πνευμονία: Μετά την Κίνα, σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μυκόπλασμα

Όσον αφορά την ονομασία σύνδρομο του λευκού πνεύμονα, που επίσης έχει δοθεί σε αυτή την πνευμονία, ανέφερε ότι οφείλεται στα λευκά οζίδια που προκαλεί η νόσος και στην λευκή εικόνα που έχει ο πνεύμονας ενός πάσχοντος στην ακτινογραφία θώρακος.

Αύξηση στην αντοχή στα αντιβιοτικά

«Δεν φαίνεται να έχει αυξημένη επικινδυνότητα η πνευμονία», είπε. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι φαίνεται πως υπάρχει αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Αυτή δεν αναπτύχθηκε εφέτος, αλλά σωρευτικά μέσα στον χρόνο. Σε μερικές περιπτώσεις φτάνει στο 90% των αντιβιοτικών».

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν έμμεση προστασία εναντίον του μυκοπλάσματος. Την προστασία αυτή αποκομίζουν από τα εμβόλια που κάνουν για ιούς (γρίπη, κορωνοϊό) και για άλλα αίτια πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος).

«Αποφεύγουν τις άλλες λοιμώξεις που εξασθενούν τον οργανισμό τους. Έτσι δεν βρίσκει την ευκαιρία το μυκόπλασμα να έρθει από πάνω και να τους προκαλέσει συλλοίμωξη», είπε.

Εκτίμησε ακόμα ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, υπάρχουν κάθε χρόνο». Πρόσθεσε πως «αυτό που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά μάλλον ισχύει, είναι ότι δεν έχουμε αύξηση. Όλες οι χώρες που αναφέρουν πρόβλημα, έχουν μία αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές».


Φωτογραφία: iStock