Iatropedia

Μάθετε όλη την αλήθεια για τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα εμβόλια του μηνιγγιτιδόκοκκου. Είτε λόγω της απόσυρσης παρτίδων εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου C, είτε λόγω της κυκλοφορίας του νέου εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Δείτε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για το μικρόβιο αυτό, αλλά και για τα εμβόλια που το αντιμετωπίζουν.

Της Φωτεινής Β. Παπαδημητρίου

Παιδιάτρου– Νεογνολόγου

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιού Ιωαννίνων

Τι είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος;

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι μικρόβιο υπεύθυνο για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο που προβάλλει είτε ως μικροβιαιμία, είτε ως μηνιγγίτιδα. Έχουν αναγνωριστεί 13 ομάδες, από τις οποίες οι 5 προκαλούν την πλειονότητα των περιπτώσεων, ο A, B, C, W135 και Y. Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια είναι για τον τύπο C (3 είδη εμβολίων) και για τους τύπους A, C W135 και Y (2 εμβόλια).

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα εμβόλιο για τον τύπο Β ,για τον οποίο υπήρχε μια δυσκολία να κατασκευαστεί. Στην χώρα μας, όπως και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ο πιο συχνός μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ο Β και η παρασκευή εμβολίου για αυτόν τον τύπο παρέμενε το ζητούμενο για πολλά χρόνια.

Είναι επικίνδυνος;

Η θνητότητα της νόσου ανέρχεται στο 10 -15%, ενώ ένα 10-20% των ασθενών εμφανίζουν χρόνιες επιπλοκές. Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι η προσβολή από μηνιγγίτιδα θεωρείται σπάνια. Ωστόσο αν ένα βρέφος ή παιδί νοσήσει, οι επιπτώσεις συνήθως είναι πολύ δυσάρεστες.

Εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β

Το νέο αυτό εμβόλιο αναπτύχθηκε με μια νέα και καινοτόμο τεχνολογία (reverse vaccinology) . Το 2013 χορηγήθηκε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων (European Medicines Agency) και άρχισε να κυκλοφορεί στα φαρμακεία των Ευρωπαικών χωρών, τον Ιανουάριο του 2014.

Από το Μάιο διατίθεται στα φαρμακεία όλης της χώρας ,όμως το εν λόγω εμβόλιο, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες για την ένταξη του στο σύστημα συνταγογράφησης.

Το κόστος είναι 105 € η κάθε δόση και καλούνται να το καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Ο αριθμός των δόσεων είναι για τα νεογνά από 2 έως 6 μηνών 4 δόσεις, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Θεωρείται ότι μέσα στο 2015 θα εγκριθεί η κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία, απόλυτα σίγουροι όμως δεν μπορούμε να είμαστε ούτε για το πότε, ούτε για το αν. Αυτό λοιπόν είναι το ρίσκο.

Αν η οικογένεια θέλει να είναι το παιδί τους καλυμμένο για ένα σπάνιο, ναι, αλλά κακό νόσημα, πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Θα το πληρώσει όμως και δυστυχώς είναι ένα ακριβό εμβόλιο.

Ποιο εμβόλιο απεσύρθηκε από τον ΕΟΦ;

Πρόκειται για το εμβόλιο Meningitec , εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου C και η απόσυρση αφορά συγκεκριμένες παρτίδες.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έδειξαν ότι σε μικρό αριθμό εμβολίων υπάρχει πρόσμειξη οξειδίου του σιδήρου ή ρινίσματα (σκουριά).

H πρόσμειξη οξειδίου του σιδήρου είναι συνήθως ορατή στο τελικό προϊόν ως σκούρο καφέ-κόκκινο εναιώρημα ενώ τα ρινίσματα είναι συνήθως προσκολλημένα στις εσοχές της ελαστικής κεφαλής του εμβόλου της προγεμισμένης σύριγγας.

ΦΩΤΕΙΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

papadimfotini@yahoo.gr

Παιδίατρος – Νεογνολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιού Ιωαννίνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;