Μήπως το αγοράκι σας έχει πρόβλημα στο ευαίσθητο σημείο;
Του Σπύρου Α. Ασπιώτη
Χειρουργού- Ουρολόγου-Ανδρολόγου
Ουρολογικές παθήσεις σε αγόρια μικρής ηλικίας
Κρυψορχία
Είναι συγγενής ανωμαλία κατά την οποία ο όρχις αδυνατεί να «κατεβεί» στην φυσιολογική του θέση, εντός δηλαδή του οσχεικού σάκου. Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 4-5% μετά τον τοκετό. Συνήθως στο πρώτο 3μηνο οι όρχεις εγκαθίστανται εντός του σάκου. Αιτιολογικά σχετίζεται με μια διαταραχή του ενδοκρινολογικού συστήματος του εμβρύου.
Σε περίπτωση που παραμένει η κατάσταση θα πρέπει να συζητηθεί η αντιμετώπιση της κρυψορχίας, καθώς η παραμονή του όρχι εκτός του σάκου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτόν, κυρίως λόγω επίδρασης της υψηλής ενδοκοιλιακής θερμοκρασίας. Η ηλικία στην οποία θα πρέπει να γίνει η επέμβαση συζητείται, με τους περισσότερους να συμφωνούν ο,τι καλό θα ήταν να γίνεται στην πρώτη διετία, για να έχει ευεργετική επίδραση στη μελλοντική διατήρηση της γονιμότητος.
Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική, κινητοποιείται ο όρχις και καθηλώνεται εντός του σάκου στη φυσιολογική του θέση με ράμμα (ορχεοπηξία). Παλιότερα χρησιμοποιούνταν και ορμονική θεραπεία , η οποία όμως πλέον δε συστήνεται με βάση και τις κατευθυντήριες οδηγίες της πανευρωπαικής ουρολογικής εταιρείας.
Ανασπώμενος ή ανελκόμενος όρχις
Ο ανασπώμενος ή ανελκόμενος όρχις είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο όρχις δεν είναι πλήρως σταθεροποιημένος εντός του οσχέου,ανεβοκατεβαίνει δηλαδή από το όσχεο στην κοιλιά και τούμπαλιν. Χρήζει στενής παρακολούθησης, καθώς εάν ο χρόνος που ο ανασπώμενος όρχις παραμένει εντός της κοιλιάς είναι μεγάλος έχουμε ίδιες επιπτώσεις όπως στην κρυψορχία.
Υδροκήλη
Με τον όρο υδροκήλη εννοούμε την αύξηση του υγρού ανάμεσα στα δύο πέταλα του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα που περιβάλλει τον όρχι σαν μια σακούλα. Φυσιολογικά υπάρχει μικρή ποσότητα υγρού στον χώρο αυτό και προστατεύει τον όρχι απο μικροτραυματισμούς και κραδασμούς.
Συνήθως είναι μια ανώδυνη διόγκωση που παρατηρείται στο όσχεο και χρήζει απλής παρακολούθησης. Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογρλαφημα του οσχέου. Σε περίπτωση που είναι αρκετά μεγάλη και προκαλεί δυσφορία και πόνο αντιμετωίζεται χειρουργικά.
Συστροφή όρχεως
Είναι μια κατεπείγουσα κατάσταση κατά την οποία ο όρχις πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Αυτό έχει ως συνέπεια να στραγγαλίζεται και ο σπερματικός τόνος ο οποίος περιλαμβάνει αγγεία και νεύρα. Έχουμε διακοπή της αιματώσεως στον όρχι και προοδευτική νέκρωση αυτού.
Το αγοράκι θα παραπονεθεί για έντονο διαξυφιστικό άλγος στο όσχεο, συνήθως αιφνίδιας έναρξης, ενδεχομένως πόνο χαμηλά στην κοιλιά και μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα και διόγκωση στο όσχεο, σύστοιχα με τον πάσχοντα όρχι.
Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα, το ιστορικό, την ψηλάφηση του συστραφέντος σπερματικού τόνου και μπορεί να μας βοηθήσει ο υπέρηχος (Doppler), όπου μπορεί να παρατηρηθεί απουσία αιμάτωσης, χωρίς όμως η εμφάνιση αιμάτωσης να μας καθυσηχάζει.
Σε κάθε περίπτωση υποψίας συστροφής η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, με χειρουργική διάνοιξη του οσχέου, επαναφορά του όρχι στην αρχική του θέση και ορχεοπηξία (καθήλωση). Αν η αντιμετώπιση γίνει στις πρώτες 6 ώρες έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη λειτουργικότητα του όρχι.
Αν ξεπεράσουμε τις 18 ώρες από το συμβάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο όρχις να έχει νεκρωθεί , οπότε θα προχωρήσουμε σε ορχεκτομή.
Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας παραπέμψει σε ουρολόγο σε περίπτωση ανάγκης.
Ασπιώτης Α. Σπύρος
Ιδιώτης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη: Πως μπορείτε να προφυλαχθείτε;