Μωρό 6-12 μηνών: Ποιες είναι οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά

  • Ρούλα Τσουλέα
μωρό
Από το δεύτερο εξάμηνο της ζωής (ή το νωρίτερο μετά τους 4 μήνες) μπορεί να αρχίσει η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή.

Μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωής, το μωρό είναι πια σε μία ηλικία όπου μπορεί (και πρέπει) να αρχίσει να τρώει στέρεες τροφές, ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι θα προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας μας, εξέδωσε πριν από λίγους μήνες Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής.

Όπως αναφέρει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που τις συνέταξαν, τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους. Μετά την περίοδο αυτή, και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες τους, πρέπει να λαμβάνουν ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή.

«Ως συμπληρωματική διατροφή ορίζεται η διαδικασία που ξεκινά όταν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών», γράφουν οι ειδικοί. «Επομένως, άλλες τροφές και υγρά απαιτούνται σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα».

Η εισαγωγή στερεών τροφών πρέπει να γίνεται στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής και ΠΟΤΕ πριν από τη συμπλήρωση των 4 μηνών.

Πόσο φαγητό, όμως, πρέπει να τρώει το παιδί; Σύμφωνα με τις συστάσεις, το μωρό έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και αυτές πρέπει να καλύπτει η διατροφή του:

Θερμίδες (ενέργεια)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), συνιστούν μέση ημερήσια πρόσληψη ενέργειας:

* περίπου 600 θερμίδες στους 6 μήνες

* Έως περίπου 800 θερμίδες στους 12 μήνες.

Οι θερμίδες αυτές αντιστοιχούν:

* Σε 76-81 θερμίδες ανά κιλό βάρους σώματος για τα κορίτσια ηλικίας 7-12 μηνών

* Σε 76-82 θερμίδες ανά κιλό βάρους σώματος για τα αγόρια ηλικίας 7-12 μηνών.

Πρωτεΐνες

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (ESPGHAN) συνιστά να μην προέρχεται από πρωτεΐνες περισσότερο από το 15% των ημερήσιων θερμίδων του μωρού.

Γιατί; Διότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος να γίνει το παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τις συστάσεις.

Πρακτικά, αυτό το 15% σημαίνει ότι ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών χρειάζεται περίπου 1,3 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους σώματος την ημέρα. Στους 12 μήνες, όμως, χρειάζεται 1,14 γρ. ανά κιλό βάρους.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνουμε στην ποιότητα των πρωτεϊνών που προσφέρουμε στο μωρό. Στα μωρά 6-12 μηνών οι ανάγκες σε πρωτεΐνες πρέπει να καλύπτονται από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, κρέας, ψάρι) και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Τα μωρά πρέπει επίσης να προσλαμβάνουν πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητά τους. Γι’ αυτό τον λόγο το συμπληρωματικό γάλα που πίνει το μωρό μετά τους 6 μήνες, πρέπει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης αλλά υψηλή θρεπτική αξία.

Λιπίδια

Τα λίπη είναι πολύ σημαντικά για τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού. Γι’ αυτό και συνιστάται να προέρχεται από αυτά το 35-40% των ημερήσιων θερμίδων, κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής.

Ωστόσο έχει σημασία τι είδους λίπη τρώει το μωρό. Σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας, από κορεσμένα λιπαρά πρέπει να προέρχεται λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που περιέχει, λ.χ., το κρέας.

Τα υπόλοιπα λιπαρά πρέπει να προέρχονται από μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο) και από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (μικρά, λιπαρά ψάρια).

Αντιθέτως, η κατανάλωση trans λιπαρών οξέων πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τον κορμό της διατροφής του μωρού, κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Από αυτούς πρέπει να προέρχεται το 45-60% των ημερήσιων θερμίδων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δίνετε στο μωρό γλυκά. Αντιθέτως, η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Το ίδιο και οι χυμοί.

Τα ζυμαρικά, η πατάτα, το ψωμί και τα φρούτα είναι οι καλύτερες επιλογές για το μωρό.

Αναλόγως με την ηλικία του μωρού, τα φρούτα πρέπει να χορηγούνται ολόκληρα ή αλεσμένα. Ωστόσο σε γεύματα πλούσια σε σίδηρο μπορεί να προστεθεί μικρή ποσότητα χυμού (λεμόνι ή πορτοκάλι). Και αυτό, διότι η βιταμίνη C που περιέχουν οι συγκεκριμένοι χυμοί αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Γεύματα πλούσια σε σίδηρο είναι, π.χ., όσα περιέχουν κόκκινο κρέας και οι φακές οι οποίες συνήθως χορηγούνται μετά τους 8 μήνες.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Η διατροφή του μωρού στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής πρέπει επίσης να το τροφοδοτεί με ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την EFSA, το μωρό πρέπει να προσλαμβάνει καθημερινά από τη διατροφή του:

* 11 mg σιδήρου,

* 280 mg ασβεστίου

* 400 IU βιταμίνης D

* 20 mg βιταμίνης C

* 2,9 mg ψευδαργύρου

Νερό

Σύμφωνα με τις συστάσεις της EFSA, το μωρό χρειάζεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής του 800-1.000 ml (ένα λίτρο) υγρά την ημέρα.

Η ποσότητα αυτή πρέπει να καλύπτεται από το νερό, το γάλα και τα υγρά που περιέχουν τα τρόφιμα (π.χ. τα φρούτα, τα λαχανικά, η κρέμα).

 

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή του μωρού: Πόσο σημαντική είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής

Γιατί συνιστάται αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής

Βρεφικό γάλα: Τι πρέπει να ξέρετε – τι να προσέχετε όταν το αγοράζετε

Γάλα: Τί να προσέχετε μετά τον 1ο χρόνο της ζωής

Στερεά τροφή: Πως θα καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο – Ποια τρόφιμα συνιστώνται

Πόσο θρεπτικό είναι το φαγητό που δίνετε στο μωρό σας;