Λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το αν είναι ασφαλής ο τρόπος ανάμιξης, ο ερώτημα είναι αν το φάρμακο πρέπει να χορηγείται εναλλακτικά ή οχι.
Παραδοσιακά, οι γονείς έχουν την τάση να προτιμούν παρακεταμόλη για να καταστείλει τα συμπτώματα πυρετού αλλά και τα δύο γνωστά παυσίπονα, η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι ασφαλή και αποτελεσματικά παυσίπονα για τα παιδιά.
Τα παραπάνω φάρμακα λειτουργούν με διαφορετικούς αλλά συμπληρωματικούς τρόπους.
Η ιβουπροφένη έρχεται ως απάντηση στο τραυματισμό ή την ασθένεια που προκαλούν τη φλεγμονή.
Η παρακεταμόλη εμποδίζει ένα ένζυμο του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που εμπλέκονται στη μετάδοση του πόνου.
Στην μία ομάδα δόθηκε παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη, στην άλλη πήραν μόνο παρακεταμόλη, και στην τρίτη ομάδα μόνο ιβουπροφαίνη. Διαπίστωσαν ότι σε μια δεδομένη στιγμή (στο 24ωρο) τα παιδιά που πήραν και τα δύο φάρμακα (εναλλάξ) είχαν πυρετό για 4,4 ώρες λιγότερο από εκείνα που πήραν μόνο παρακεταμόλη, και 2,5 ώρες λιγότερο από αυτά που πήραν μόνο η ιβουπροφαίνη.
Ο Dr Alastair Hay, σύμβουλος λέκτορας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, προειδοποίησε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να συνδυάζουν σιρόπι παρακεταμόλη και ιβουπροφένη σε μία δόση.
Είπε ότι “τα φάρμακα πρέπει να δίνονται ξεχωριστά, αλλά θα μπορούσαν και να χορηγηθούν εναλλάξ. Στις πρώτες τέσσερες ώρες ιβουπροφαίνη είναι καλύτερη από ό, τι η παρακεταμόλη. Η ιβουπροφαίνη φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης γι 'αυτό φαίνεται να είναι πιο ισχυρή. Μετά από αυτό, αν ένα παιδί χρειάζεται και τα δύο φάρμακα είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο”. Το κυριότερο πρόβλημα με τις εναλλασσόμενες “θεραπείες” είναι ο κίνδυνος της υπερδοσολογίας.
Η μελέτη, δείχνει ότι η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη μπορούννα ληφθούν εναλλακτικά με ασφάλεια
Η παρακεταμόλη για τα παιδιά
Η παρακεταμόλη μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω των δύο μηνών για να ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσει τον πυρετό. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας επικοινωνήστε άμεσα με το κέντρο δηλητιριάσεως, τον οικογενειακό γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.
Η ιβουπροφαίνη για τα παιδιά
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να δοθεί για την ανακούφιση από τον πόνο σε παιδιά άνω των τριών μηνών και παιδιά που το βάρος τους είναι πάνω από 5 κιλά. Ελέγξτε τη σωστή δόση για την ηλικία του παιδιού σας. Αποφύγετε την ιβουπροφαίνη αν το παιδί σας έχει άσθμα, εκτός αν συνιστάται από τον γιατρό σας.
Μην χρησιμοποιείτε ασπιρίνη
Ποτέ μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών, εκτός αν αυτό αν συνιστάται από τον γιατρό σας. Η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με μια σπάνια αλλά επικίνδυνη ασθένεια που ονομάζεται «συνδρομο Reye».
Δίνοντας το παιδί παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
Σιρόπι παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης είναι διαθέσιμα για τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να καταπιούν δισκία παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης με άφθονο νερό. Δισκία παρακεταμόλης που διαλύονται στο νερό είναι επίσης διαθέσιμα.
Ωστόσο, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φυλλαδίου που βρίσκεται στο κουτί, για τη σωστή δόση. Εάν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ή τον οικογενειακό γιατρό σας. Τα φάρμακα δεν είναι πάντα αναγκαία για παιδικές ασθένειες.
Οι περισσότερες ασθένειες βελτιώνονται από μόνες τους και να κάνουν το παιδί σας ισχυρότερο και σε θέση να αντισταθεί παρόμοιες ασθένειες στο μέλλον, (ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα). Διατηρείτε πάντα τα φάρμακα σε ασφαλή χώρο στο σπίτι, μακρυά απο τα παιδιά.
Πριν τη χορήγηση πρέπει να:
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την δόση του φαρμάκου που πρέπει να δώσετε στο παιδί σας.
Ορισμένα φάρμακα είναι κατάλληλα μόνο για παιδιά πάνω απο την ηλικία των 6, ή 12 ετών.
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το πόσο συχνά πρέπει να το δώσετε.
Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στο παιδί σας τη σωστή δόση για την ηλικία και το βάρος τους.
Ποτέ μην δίνετε το φάρμακο πιο συχνά από ό, τι συνιστά ο οικογενειακό σας γιατρός.
Κρατήστε όλα τα φάρμακα μακριά από παιδιά και σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι. Μην αφήνετε τα φάρμακα έξω.
Δείτε επίσης:
Παιδικές ασθένειες στην εγκυκλοπαίδεια
Περισσότερες πληροφορίες για το άσθμα
Ένα καταθλιπτικό παιδί σε κάθε τάξη
Μαθησιακές δυσκολίες έχουν τα παιδιά των χωρισμένων γονιών
Αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμών 2011-2012