Νέα εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των παιδιών που κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες

  • Iatropedia newsroom
παιδί εξετάζεται από γιατρούς
Η εν λόγω εξέταση αίματος αξιοποιεί τη σχέση μεταξύ των λιπιδίων και των ασθενειών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό στα παιδιά

Οι επιστήμονες λένε ότι μια νέα εξέταση αίματος που αναλύει τα λιπίδια θα μπορούσε να διευκολύνει τον εντοπισμό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, παθήσεις του ήπατος και καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, η εν λόγω εξέταση αίματος αξιοποιεί τη σχέση μεταξύ των λιπιδίων και των ασθενειών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό στα παιδιά και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Χρησιμοποιώντας μηχανήματα που εξετάζουν το πλάσμα του αίματος στα μωρά, τα οποία υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία, οι γιατροί θα μπορούσαν να εντοπίζουν ταχύτερα πρώιμα σημάδια ασθενειών στα παιδιά και να τα βοηθούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες βασίζονταν σε ένα σύστημα ταξινόμησης των λιπιδίων που τα χώριζε σε καλή και κακή χοληστερόλη, αλλά τώρα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα λιπιδικών μορίων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικής σημασίας προειδοποιητικά σημάδια για την ασθένεια», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Cristina Legido-Quigley.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με κ. Legido-Quigley, επικεφαλής της ομάδας συστημικής ιατρικής στο King’s College και επικεφαλής συστημικής ιατρικής στο Steno Diabetes Center της Κοπεγχάγης.

«Στο μέλλον, αυτό έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν εντελώς νέο τρόπο αξιολόγησης του ατομικού κινδύνου που διατρέχει κάποιος για μια ασθένεια και μελετώντας τον τρόπο αλλαγής των λιπιδικών μορίων στο σώμα, θα μπορούσαμε ακόμη και να προλάβουμε τελείως μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν την ιδέα ότι η χοληστερόλη αποτελεί κύρια αιτία επιπλοκών γύρω από την παχυσαρκία στα παιδιά, εντοπίζοντας νέα μόρια λιπιδίων που συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση, αλλά δεν συσχετίζονται μόνο με το βάρος ενός παιδιού.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γενετική επηρεάζει τα λιπίδια και τι σημαίνει αυτό για τις μεταβολικές ασθένειες, καθώς και πώς αυτά τα λιπίδια μπορούν να τροποποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας.

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομειακοί γιατροί: Καταγγέλλουν για λογοκρισία το ελληνικό Facebook

Σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό: Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε και τι να προσέχετε

ΕΟΦ: Απαγορεύει την κυκλοφορία συμπληρώματος διατροφής για το αδυνάτισμα