Νέα έρευνα: Η καισαρική μπορεί να συσχετίζεται με αυτισμό, υπερκινητικότητα

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκυμοσύνη
Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και υπερκινητικότητας, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Ο αυτισμός και η υπερκινητικότητα μπορεί να είναι πιθανότερα στα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη βασίσθηκε στη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των στοιχείων από 61 προγενέστερες, που διεξήχθησαν σε 19 χώρες του κόσμου.

Όπως έδειξε, όταν μια γυναίκα γεννά με καισαρική ο αυτισμός στο παιδί είναι κατά 33% πιθανότερος. Επιπλέον, οι πιθανότητες να εκδηλώσει μεγαλώνοντας διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας είναι αυξημένες κατά 17%.

Ωστόσο τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι η επέμβαση αποτελεί την αιτία του αυτισμού ή της υπερκινητικότητας. Υποδηλώνουν όμως ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση. Η συσχέτιση αυτή θα μπορούσε, λ.χ., να εξηγείται από τους υποκείμενους παράγοντες που καθιστούν απαραίτητη την χειρουργική επέμβαση σε μία έγκυο, λένε οι ερευνητές.

Η μετανάλυση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους σε μελέτες που συνολικά κάλυψαν περισσότερους από 20 εκατομμύρια τοκετούς. Οι τοκετοί διενεργήθηκαν από το 1999 και μετά.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Ο αυτισμός εξετάσθηκε σε 29 πληθυσμιακές μελέτες. Οι 17 από αυτές έδειξαν αυξημένο κίνδυνο με την καισαρική, ο οποίος ήταν στατιστικά σημαντικός.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό του αυτισμού στα μωρά που είχαν γεννηθεί με φυσικό τοκετό, ήταν 0,8%. Ωστόσο σε όσα είχαν γεννηθεί με καισαρική ήταν κατά 33% υψηλότερο, δηλαδή 1%.

Αντίστοιχα, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας αξιολογήθηκε σε 14 μελέτες. Οι 5 μεγαλύτερες από αυτές, που είχαν και την μεγαλύτερη βαρύτητα, έδειξαν πως υπήρχε ισχυρή συσχέτιση με την καισαρική.

Ειδικότερα, από τα μωρά που είχαν γεννηθεί με φυσικό τοκετό, την διαταραχή εκδήλωσε το 2,4%. Σε όσα όμως είχαν γεννηθεί με καισαρική, τα ποσοστά της διαταραχής ήταν αυξημένα κατά 17% (ή αλλιώς 2,8%).

«Οι διαφορές αυτές δεν είναι τεράστιες, αλλά οπωσδήποτε είναι σημαντικές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tianyang Zhang, τελειόφοιτος του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στη Σουηδία. «Ασφαλώς δεν σημαίνουν ότι η καισαρική προκαλεί αυτισμό ή υπερκινητικότητα. Ωστόσο οι ιατρικοί παράγοντες που καθιστούν απαραίτητη την καισαρική, μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου για νευροψυχιατρικές διαταραχές».

Μόνο όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι

Η καισαρική, λ.χ., συχνά συνιστάται από τους μαιευτήρες όταν η μητέρα πάσχει από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. Ορισμένες από τις παθήσεις αυτές ίσως επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο, οπότε ίσως συμβάλλουν στις νευροψυχιατρικές διαταραχές, λένε οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, προσθέτουν.

Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους, τα ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι η καισαρική μπορεί να σχετίζεται με αρνητικές εκβάσεις. Επομένως πρέπει να εκτελείται μόνο όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν γεννιούνται με φυσικό τοκετό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα νοσήματα.