Η οικογένεια των γυναικών με κατάθλιψη ή ψύχωση μετά την απόκτηση ενός μωρού πρέπει να απευθύνεται δίχως καθυστέρηση στους ψυχιάτρους, διότι μπορεί να μπει σε κίνδυνο το βρέφος, αλλά και η ίδια η μητέρα, αναφέρει ένας ειδικός.
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή την περίπτωση της 37χρονης στο Μακρυχώρι Ημαθίας, η οποία φέρεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη και να σκότωσε το 6 μηνών αγοράκι της.
Όπως εξήγησε ο ιατρός, συχνά οι ασθενείς καθυστερούν να φθάσουν στους ειδικούς. Αυτό οφείλεται στο ότι η οικογένεια έχει άρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει. Η άρνηση πηγάζει είτε από την απροθυμία τους να το δεχτούν, είτε από τον φόβο τους για την ψυχιατρική βοήθεια και τα φάρμακα.
Ωστόσο τα προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό μπορεί να είναι οξέα. Μάλιστα «μπορεί να έχουν μια οξύτητα τέτοια, ώστε να βάλουν σε κίνδυνο το βρέφος, την ψυχική ευημερία της μητέρας και την δυναμική της οικογένειας», είπε κ. Παπαδημητριάδης.
Αυτό μπορεί να συνεχιστεί «στο διηνεκές», προειδοποίησε. Δίχως θεραπεία τα προβλήματα μπορεί να κρατήσουν «για πάρα πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια».
Ο κ. Παπαδημητριάδης επισήμανε ότι η ψυχική υγεία των γονέων συχνά είναι ευαίσθητη μετά τη γέννηση ενός μωρού. Η πιο επικίνδυνη, όμως, δεν είναι η επιλόχειος κατάθλιψη, αλλά η ψύχωση, ιδίως «όταν υπάρχουν φαινόμενα παραισθητικά ή ψευδαισθητικά». Σε τέτοια περίπτωση, η επιλόχειος ψύχωση «μπορεί να είναι επικίνδυνη», τόνισε.
Η ψύχωση της λοχείας εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραληρηματικές ιδέες, ακραία σύγχυση και αποπροσανατολισμό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο η οικογένεια να αναζητήσει τη βοήθεια του ψυχίατρου, ο οποίος θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα διακρίνει ανάμεσα στην επιλόχειο ψύχωση και την επιλόχειο κατάθλιψη.
Τραύματα από το παρελθόν
Η 37χρονη μητέρα από την Ημαθία φέρεται να είχε χάσει πολλούς συμμαθητές της στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, το 2003. Ερωτηθείς για το ψυχολογικό τραύμα που είχε βιώσει και εάν θα έπρεπε να παρακολουθείται από ειδικούς, ο κ. Παπαδημητριάδης είπε πως θα έπρεπε «να υπάρχει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο ψυχικής υγείας, στο οποίο όντως οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε τόσο τραυματικά γεγονότα να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια μακράς διάρκειας».
Οι ψυχοθεραπευτές με εμπειρία στο τραύμα μπορεί να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να «μεταβολίσουν» τις πάρα πολύ δύσκολες αναμνήσεις τους. Τις μνήμες αυτές αναβιώνουν συχνά και αποσταθεροποιείται η ψυχική υγεία τους.
«Στη χώρα μας υπάρχουν υπηρεσίες μεν, αλλά είναι πάρα πολύ συγκεντρωμένες σε μεγάλα αστικά κέντρα. Απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην επαρχία. Ενίοτε δεν είναι και καλά διασταυρωμένες, με την έννοια ότι δεν είναι επανδρωμένες με τις κατάλληλες ειδικότητες» ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης. Γιατί όπως επισήμανε «δεν φτάνει απλά ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος. Πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση στο τραύμα, στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, για να μπορέσει ο ασθενής να το διαχειριστεί σωστά».
Φωτογραφία: iStock