ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
Του Νικόλαου Α.Βαβλιάρα
Κοινωνικού Λειτουργού- Συστημικού Συμβούλου
Στη διάρκεια των εξετάσεων τα παιδιά νιώθουν την πίεση και το άγχος να τα καταβάλλουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Λίγη πίεση και πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια μας βοηθάει να κινητοποιηθούμε και μας παρακινεί να στρωθούμε στο διάβασμα.
Τι γίνεται όμως όταν το άγχος γίνεται εμπόδιο και αποτελεί πρόβλημα;
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Πίστεψε στον εαυτό σου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεσαι. Κάνε μια καλή προετοιμασία και νιώσε ασφαλής και ικανοποιημένος που κατάφερες να φτάσεις μέχρι εδώ.
Μην προσπαθήσεις να είσαι τέλειος. Κανείς δεν είναι. Κράτα μια ισορροπία στα πράγματα και αν νομίζεις ότι ένας χαμηλότερος βαθμός από το άριστα είναι αποτυχία αναθεώρησε.
Με αυτό τον τρόπο προσθέτεις στον εαυτό σου επιπλέον άγχος και είναι ακόμα πιο δύσκολο. Βάλε απλά τα δυνατά σου.
Ζήτα βοήθεια αν δεν καταλαβαίνεις κάτι από αυτά που διαβάζεις και μη σε πιάνει πανικός. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να μπερδευτείς περισσότερο.
Μην αφήνεις τα όσα σκέφτεσαι να σε πνίγουν. Μίλα με κάποιον που εμπιστεύεσαι και που είναι έτσι ώστε να ανακουφίσεις κάθε άγχος και ανησυχία.
Να έχεις πάντα μια προοπτική. Μπορεί να φαίνεται ότι οι εξετάσεις είναι ότι πιο σημαντικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή αλλά μην ξεχνάς ότι είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι στη ζωή σου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ
Δώσε χρόνο για να προλάβεις να κάνεις μια καλή επανάληψη και όχι την τελευταία στιγμή. Θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου και να μειώσεις το άγχος σου καθώς θα ξέρεις ότι προετοιμάστηκες καλά.
Κάνε ένα πρόγραμμα ώστε να ξέρεις ότι σχεδίασες καλά το διάβασμά σου και παρακολούθησε την πρόοδό σου. Βάλε στο πρόγραμμα χρόνο για να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεσαι. Είναι απαραίτητος.
Όταν καταλάβεις ότι παύεις να συγκεντρώνεσαι κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις στο διάβασμα ανανεωμένος.
Απέφυγε τους πολλούς καφέδες και το τσάι. Η καφεΐνη θα σε κάνει να σκέφτεσαι λιγότερο καθαρά. Τρώγε υγιεινά ώστε το μυαλό σου να επωφεληθεί από αυτό.
Δοκίμασε να κάνεις κάποιου είδους χόμπι ή γυμναστική. Θα απελευθερώσει το σώμα σου από την ένταση και το στρες και θα σε χαλαρώσει ώστε να κοιμηθείς πιο εύκολα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Απόφυγε τον πανικό. Δε θα σε βοηθήσει να σκεφτείς καθαρά και θα σε κάνει λιγότερο παραγωγικό. Πάρε λοιπόν βαθιές ανάσες κλείσε τα μάτια σου και ανάπνευσε σταθερά ώστε το νευρικό σου σύστημα να ηρεμήσει.
Μην πανικοβληθείς αν δε θυμάσαι τίποτα. Αντιθέτως πάρε μερικά δευτερόλεπτα να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς. Αν συνεχίσεις να μη θυμάσαι προχώρα στην επόμενη ερώτηση.
Μετά το τέλος των εξετάσεων μην σπαταλήσεις χρόνο στο να κριτικάρεις τον εαυτό σου για όσα έκανες λάθος. Συχνά η αυτοαξιολόγηση είναι σκληρή. Πες μπράβο στον εαυτό σου, επικρότησε την προσπάθειά σου και συνέχισε.
ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS
Οργανώσου. Σιγουρέψου ότι έχεις όλα τα απαραίτητα για τις εξετάσεις. Απόφυγε να ψάχνεις τελευταία στιγμή τα πράγματά σου.
Κάνε σωστή διατροφή. Τρώγε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα σου δώσουν ενέργεια και που παράλληλα δε θα σου κάτσουν βαριά στο στομάχι. Φρούτα και πρωτεΐνες θα πρέπει να είναι στην κορυφή των διατροφικών σου προτιμήσεων. Τροφές με υδατάνθρακα πιθανά θα σου προκαλέσουν υπνηλία. Μην ξεχνάς να έχεις πάντα δίπλα σου ένα μπουκάλι δροσερό νερό.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Παραμείνετε ψύχραιμοι. Να θυμάστε ότι δεν είστε εσείς αλλά τα παιδιά σας που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα γονιό να ανησυχεί και να αγχώνεται για τις εξετάσεις του παιδιού του ιδιαίτερα αν είναι πολύ σημαντικές γι αυτό.
Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε είναι να σας βλέπει ψύχραιμους. Είναι σημαντικό να μη μεταφέρετε επιπλέον άγχος στα παιδιά σας πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί και άθελά σας. Μην αφήσετε δικές σας προηγούμενες εμπειρίες να επηρεάσουν τις προσδοκίες των παιδιών σας.
Βγείτε έξω και χαλαρώστε. Μολονότι είναι σημαντικό να είστε παρόντες για το παιδί προσπαθήστε να βρείτε χρόνο και για εσάς. Είναι το ίδιο σημαντικός και για εσάς. Ένας καφές ή ένας περίπατος θα σας βοηθήσει.
Μειώστε τις εντάσεις και τους θορύβους στο σπίτι και δείξτε στο παιδί σας ότι το σέβεστε.
Δώστε το καλό παράδειγμα σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες. Αδειάστε το ψυγείο από οτιδήποτε ανθυγιεινό και ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό συντροφιά με το παιδί σας.
Δώστε στο παιδί σας την αίσθηση και τη σιγουριά ότι είστε εκεί άνευ όρων και χωρίς ανταλλάγματα.
Ακούστε και προσέξτε την κάθε του κίνηση προσεκτικά και διακριτικά. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται προτείνετέ του να κάνετε ένα περίπατο μαζί και συζητήστε.
Παρακινήστε το να κοιμάται καλά και να ξεκουράζεται. Βοηθήστε το να κρατάει σταθερούς ρυθμούς τόσο στο διάβασμα όσο και στον ύμνο του.
Νικόλαος Α. Βαβλιάρας
Κοινωνικός Λειτουργός – Συστημικός Σύμβουλος
Email: nikosvavliaras@yahoo.com
Τι προκαλεί ο εθισμός στα ναρκωτικά;