Ο κορωνοϊός αυξάνει τις λοιμώξεις εγκεφάλου στα παιδιά. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα ευρήματα από μελέτη σε οκτώ αμερικανικά Νοσοκομεία Παίδων. Ποιες λοιμώξεις του εγκεφάλου παρουσίασαν αύξηση την πρώτη διετία της πανδημίας. Που θα μπορούσε να οφείλεται αυτή. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των εγκεφαλικών λοιμώξεων στα παιδιά, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Οι λοιμώξεις αυτές διαγιγνώσκονται στη διάρκεια ή σύντομα μετά την COVID-19.

Στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας, οι γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων Helen DeVos, στο Μίσιγκαν, παρατήρησαν αύξηση κατά 236% στις λοιμώξεις εγκεφάλου στα νοσηλευόμενα παιδιά.

Οι λοιμώξεις αυτές γενικώς είναι σπάνιες, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακή την αύξησή τους. Μερικές φορές είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή. Άλλοτε, όμως, είναι σοβαρές και χρειάζονται χειρουργική θεραπεία.

Οι γιατροί αναρωτήθηκαν τι συνέβαινε. «Υπήρχαν πολλοί λόγοι που η αύξηση που είδαμε θα μπορούσε να οφείλεται ή να μην οφείλεται στον κορωνοϊό», εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Rosemary Olivero, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Έτσι, οι επιστήμονες απευθύνθηκαν σε άλλα 109 νοσοκομεία για να εξακριβώσουν αν υπήρχε και σε αυτά η ίδια τάση. Τα 47 από αυτά (το 43%) ανέφεραν πως επίσης είχαν αυξήσεις από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Τα οκτώ παρείχαν λεπτομερή στοιχεία.

Τα ευρήματα

Οι γιατροί δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.

Όπως αναφέρουν, η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός σχετίσθηκε με αύξηση κατά σχεδόν 100% στα μεμονωμένα ενδοκρανιακά αποστήματα στα παιδιά. Σχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά σχεδόν 77% στην παραρρινοκολπίτιδα που επιπλέκεται από ενδοκρανιακό απόστημα.

Πού μπορεί να οφείλονται αυτές οι αυξήσεις; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό των παιδιών, δίνοντας την ευκαιρία σε βακτήρια που ζουν π.χ. στη μύτη τους να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Αυτό δεν είναι απίθανο, κατά την Dr. Olivero. Είναι συχνό φαινόμενο να ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, βακτηριακές επιπλοκές όπως η πνευμονία και η ιγμορίτιδα, λέει.

«Το στόμα, η μύτη και ο λαιμός είναι γεμάτα βακτήρια, η πορεία των οποίων ελέγχεται από το ανοσοποιητικό», εξηγεί. «Πολλές από τις εγκεφαλικές λοιμώξεις που παρατηρήσαμε στο νοσοκομείο μας προέρχονταν από τα ιγμόρεια των παιδιών».

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να οφείλονται οι εγκεφαλικές λοιμώξεις στη μειωμένη ιατρική φροντίδα των παιδιών. Ο κορωνοϊός αποτέλεσε εμπόδιο στους καθιερωμένους εμβολιασμούς και το προληπτικό τσεκ απ όλων των ηλικιών. Θα μπορούσε, λοιπόν, κάλλιστα να ευθύνεται έμμεσα για τις αυξημένες εγκεφαλικές λοιμώξεις.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι περισσότερες εγκεφαλικές λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε νήπια και παιδιά (ηλικίες κάτω των 12 ετών). Συσχετίσθηκαν με διάφορα βακτήρια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο στρεπτόκοκκος.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι μικροί ασθενείς χρειάσθηκαν εκτεταμένη νοσηλεία στην εντατική και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι οι εγκεφαλικές λοιμώξεις που ως φαίνεται προκαλεί ο κορωνοϊός, εκδηλώνονται με:

  • Πονοκέφαλο
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά

«Ο πονοκέφαλος στα παιδιά είναι συχνός. Αν όμως είναι πραγματικά επίμονος, νέος και διαφορετικός από το συνηθισμένο, πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς. Μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο», τονίζει η Dr. Olivero.

Αντίστοιχα, πρέπει να κινητοποιηθούν και όταν το παιδί δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά ή έχει ανεξήγητους υψηλούς πυρετούς.

Η καλύτερη προστασία, βεβαίως, είναι η πρόληψη. Αν το παιδί και εσείς μπορείτε να εμβολιασθείτε, η Dr. Olivero συνιστά να το κάνετε. Και βεβαίως πρέπει να τηρείτε όλα τα άλλα μέτρα προστασίας.

Φροντίστε, τέλος, να κάνετε στο παιδί όλα τα εμβόλια που τυχόν έχετε καθυστερήσει. Πάνω απ’ όλα, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. «Αν το παιδί σας δεν συμπεριφέρεται σαν το παιδί σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας», συνιστά.

Φωτογραφία: iStock