Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Τι να προσέχουν οι γονείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε νέα, μεγάλη μελέτη σε παιδιά από 14 χώρες του κόσμου. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως τύπου 1 διαβήτη και πόσο καιρό μετά την COVID-19. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Τα παιδιά που μολύνει ο κορωνοϊός, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τύπου 1 διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ οι οποίοι ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους εκατοντάδων χιλιάδων ανηλίκων.

Σε μελέτη που δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open αναφέρουν πως οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος διαβήτης είναι περισσότερες κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τη διάγνωση της COVID-19.

«Ο τύπου 1 διαβήτης θεωρείται μία αυτοάνοση ασθένεια», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Pamela B. Davis, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. «Εκδηλώνεται κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Με αυτό τον τρόπο διακόπτει την παραγωγή της ορμόνης και προκαλεί τον διαβήτη».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να αυξάνει τις αντιδράσεις αυτοανοσίας», συνέχισε. «Τα ευρήματα της μελέτης μας ενισχύουν την άποψη αυτή».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 1,1 εκατομμυρίων ανηλίκων από τις ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες. Οι ερευνητές αναζήτησαν σε αυτούς παιδιά και εφήβους ηλικίας έως 18 ετών, που ανέπτυξαν COVID-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

Αναζήτησαν επίσης ανηλίκους με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, οι οποίοι την ίδια περίοδο είχαν νοσήσει από κάποια ίωση του αναπνευστικού που δεν οφειλόταν στον κορωνοϊό.

Το τελικό δείγμα της μελέτης τους αποτελείτο από  285. 628 ανηλίκους που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός και άλλους τόσους που είχαν άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Συνολικά επρόκειτο για 571.256 παιδιά και εφήβους, ηλικίας από λίγων ημερών έως 18 ετών.

Τα ευρήματα

Από όλα αυτά τα παιδιά και τους εφήβους, διαβήτη τύπου 1 εκδήλωσαν:

  • 123 απ’ όσα είχε νοσήσει ο κορωνοϊός (αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,043%)
  • 72 απ’ όσα είχαν άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού (ποσοστό 0,025%)

Η διαφορά αυτή σημαίνει πως όσοι ανήλικοι είχαν νοσήσει από COVID-19 είχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πιθανότητες που είχαν τα παιδιά να παρουσιάσουν διαβήτη μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, παρουσίαζαν διακύμανση αναλόγως με το χρονικό διάστημα που περνούσε από την αρχική διάγνωση. Έτσι ήταν:

  • 96% περισσότερες στον 1 μήνα από την COVID-19 απ’ ό,τι στον 1 μήνα από τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Σχεδόν διπλάσιες στους 3 μήνες
  • 83% περισσότερες στους 6 μήνες

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τα δεδομένα:

  • Για τα νήπια και τα μικρά παιδιά (ηλικίες έως και 9 ετών)
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους (ηλικίες 10-18 ετών)

Τι να προσέξουν οι γονείς

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, εάν ο κορωνοϊός νοσήσει το παιδί τους, τόνισε η Dr. Davis. Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως συμπτώματα που είναι ύποπτα για διαβήτη.

Αυξημένη προσοχή πρέπει να έχουν πρωτίστως οι γονείς σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 1, τόνισε. Μολονότι, δε, η μελέτη διεξήχθη πριν εισβάλλει στη ζωή μας η παραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ο κίνδυνος πιθανώς θα είναι ακόμα μεγαλύτερος τώρα. Και αυτό, διότι ο κορωνοϊός Όμικρον μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των παιδιών.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 1 ανήκουν οι οικογένειες που ήδη έχουν έναν γονιό ή ένα παιδί με την συγκεκριμένη μορφή διαβήτη. Όσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί ο τύπου 1 διαβήτης, αυτά εμφανίζονται αιφνιδίως και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

  • Ασυνήθιστα έντονο αίσθημα δίψας(πολυδιψία)
  • Έντονο αίσθημα πείνας (πολυφαγία)
  • Αυξημένη ούρηση (πολυουρία)
  • Βρέξιμο του κρεβατιού από παιδιά που έως πρότινος δεν το έβρεχαν
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Ευερεθιστότητα ή άλλες αλλαγές της ψυχικής διάθεσης
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Θολωμένη όραση

«Αν το παιδί έχει συμπτώματα ύποπτα για διαβήτη τύπου 1 μετά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι γονείς πρέπει να συμβουλευθούν αμέσως τον παιδίατρό τους», κατέληξε η Dr. Davis.

Φωτογραφία: iStock