Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

  • Iatropedia newsroom
παιδί, γονείς, φαγητό
Οι παρεμβάσεις που γίνονται σε επίπεδο διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στην παιδική και εφηβική ηλικία επηρεάζουν σημαντικά τον μεταβολισμό ακόμη και μετά από χρόνια

Οι αλλαγές που γίνονται νωρίς στον τρόπο ζωής, όπως αλλαγές σε επίπεδο διατροφής και άσκησης στην παιδική και εφηβική ηλικία, μπορούν να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στη ζωή ενός ανθρώπου δείχνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Η μελέτη για τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή στα παιδιά (Physical Activity and Nutrition in Children – PANIC) είναι η πρώτη μελέτη παρέμβασης στον τρόπο ζωής που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία μεταβολομικής υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (LC-MS) για την ανάλυση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία αλλαγές στον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

Αναλύοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές σε 80 μεταβολίτες, που συνδέονται με κρίσιμες διαδικασίες για την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων, η φλεγμονή και η υγεία του εντέρου.

Αυτό που κάνει τα ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά είναι ότι 17 από αυτούς τους μεταβολίτες παρέμειναν αλλαγμένοι ακόμη και μετά από οκτώ χρόνια, αν και το πιο εντατικό μέρος της παρέμβασης στον τρόπο ζωής διήρκεσε μόνο τα δύο πρώτα χρόνια.

Αυτό υποδηλώνει ότι μια έγκαιρη παρέμβαση μπορεί όχι μόνο να έχει άμεσα οφέλη, αλλά και μακροχρόνια για την υγεία.

Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές ήταν στα λιπαρά αμίδια, μόρια που εμπλέκονται σε μια ποικιλία φυσιολογικών λειτουργιών όπως η φλεγμονή, ο έλεγχος του βάρους, η διατροφική συμπεριφορά, ο ύπνος, ο έλεγχος του πόνου και του άγχους, η αγγειογένεση, η αρτηριακή διαστολή και η νευροπροστασία.

Τέτοιες αλλαγές μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η έρευνά μας παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι πρώιμες και συνεχείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην πορεία της υγείας του παιδιού», λέει ο καθηγητής Timo Lakka, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι υγιεινές συνήθειες να ξεκινούν έγκαιρα, καθώς οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών που συχνά αρχίζουν να αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία ή ακόμη και κατά την εμβρυϊκή περίοδο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό iScience.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα και τι είδους γαλακτοκομικά πρέπει να τρώμε την ημέρα, σύμφωνα με έναν καθηγητή του Tufts

Το στρες μπορεί να δυναμώσει το σπέρμα – Πως το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα [μελέτη]

Φασόλια: Γιατί θεωρούνται φυσική υπερτροφή και πώς μπορεί να τα συνηθίσει ο οργανισμός μας