Iatropedia

Οι γονείς υποτιμούν τις ανάγκες των εφήβων, δείχνει μεγάλη έρευνα

Teenager with depression sitting alone in dark room

Οι έφηβοι που δεν αισθάνονται ότι έχουν πάντα ή συνήθως τη στήριξη που χρειάζονται έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα υγείας

Την ώρα που εκατομμύρια έφηβοι αντιμετωπίζουν θέματα με την ψυχική τους υγεία, μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πραγματικό χάσμα μεταξύ της υποστήριξης που οι έφηβοι λένε ότι έχουν από τους γονείς τους και εκείνης που οι γονείς τους πιστεύουν ότι τους δίνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, το ποσοστό των νέων που δήλωσαν ότι έχουν πάντα την κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται ήταν κάτι περισσότερο από 25%, ενώ οι γονείς ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν τη στήριξη που χρειάζονται. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δείχνει ότι οι γονείς μάλλον υποτιμούν τις ανάγκες των εφήβων.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να δείχνει επίσης πως υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην υποστήριξη που νομίζουν οι γονείς ότι προσφέρουν και το είδος της στήριξης που έχουν πραγματικά ανάγκη τα έφηβα παιδιά τους, δήλωσε στο CNN η Lisa Damour, ψυχολόγος.

Το πρώτο ένστικτο των γονέων είναι, συχνά, να προσφέρουν συμβουλές ή καθοδήγηση, ενώ οι έφηβοι τείνουν να θέλουν ενσυναίσθηση και επιβεβαίωση, σημείωσε.

«Όταν οι έφηβοι απευθύνονται στους ενήλικες με τις ανησυχίες τους, νομίζω ότι, πάνω απ’ όλα, αυτό που αναζητούν είναι ο ενήλικας να λειτουργήσει ως μια σταθερή παρουσία για να έχουν μια σταθερή προοπτική για το τι συμβαίνει και να τους βοηθήσει και εκείνους να αποκτήσουν μια αίσθηση προοπτικής», ανέφερε η Damour. «Έτσι, όταν ακολουθούμε απλά το ένστικτό μας και δίνουμε συμβουλές ή καθοδήγηση ή κάνουμε ερωτήσεις, μερικές φορές για τους εφήβους είναι σαν να επιβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζουν και οι ίδιοι και δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την έρευνα, το ανησυχητικό είναι πως οι έφηβοι που δεν αισθάνονταν ότι είχαν πάντα ή συνήθως τη στήριξη που χρειάζονταν, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα υγείας απ’ ό,τι οι έφηβοι που αισθάνονταν ότι είχαν υποστήριξη.

Επίσης, η κατάθλιψη και το άγχος ήταν σχεδόν τρεις φορές συχνότερα φαινόμενα μεταξύ των εφήβων που δεν ένιωθαν ότι είχαν συναισθηματική υποστήριξη.

Εν τω μεταξύ, τα 2/3 των εφήβων που δεν ένιωθαν ότι είχαν υποστήριξη δήλωσαν ότι κοιμούνται άσχημα, σε σύγκριση με το 1/3 περίπου εκείνων που ένιωθαν υποστήριξη. Και σχεδόν το 14% των εφήβων που δεν αισθάνονταν τη στήριξη των γονέων δήλωσαν ότι είχαν κακή υγεία ή πως δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σύγκριση με λιγότερο από το 5% εκείνων που αισθάνονταν υποστήριξη.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε εθνικά αντιπροσωπευτικές έρευνες σε σχεδόν 1.200 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και τους γονείς τους, οι οποίες διεξήχθησαν το 2021 και το 2022.