Iatropedia

Οι γρανίτες του εμπορίου μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τα μικρά παιδιά

Ένα γλυκαντικό που πολλές περιέχουν μπορεί να είναι τοξικό στις ηλικίες κάτω των 4 ετών, λέει η FSA.

Οι γρανίτες που πωλούνται ως παγωμένα ροφήματα σε χώρους όπου μαζεύονται παιδιά είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ τους, αλλά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τα μικρότερα από αυτά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το θέμα είχε ανακινήσει από τον περασμένο Αύγουστο η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA). Σε κατευθυντήριες οδηγίες που είχε εκδώσει συνιστούσε στους παραγωγούς των ροφημάτων αυτών να μην τα πωλούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Συνιστούσε επίσης να μην προσφέρουν νέο γέμισμα του ποτηριού δωρεάν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Όπως εξηγούσε, το πρόβλημα έγκειται στην γλυκερόλη (ή γλυκερίνη) που πολλά περιέχουν. Η ουσία αυτή προστίθεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ενώ δημιουργεί και την χαρακτηριστική υφή των ροφημάτων αυτών.

Ωστόσο η ποσότητα που περιέχουν οι γρανίτες είναι μεγάλη. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προστίθεται σε άλλα τρόφιμα.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών που θα καταναλώσουν τις γρανίτες με γλυκερίνη, μπορεί να εκδηλώσουν πονοκεφάλους και ναυτία. Σε δύο περιπτώσεις στη Σκωτία, όμως, που περιήλθαν εν γνώσει της FSA το 2021 και το 2022, μικρά παιδιά νοσηλεύθηκαν με δηλητηρίαση από γλυκερίνη.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης, τονίζει η FSA, η δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σοκ, υπογλυκαιμία και απώλεια συνειδήσεως. Πολύ υψηλή έκθεση μπορεί να συμβεί αν το παιδί καταναλώσει αρκετές γρανίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η FSA είχε συστήσει σε όσους παράγουν μίγματα για γρανίτες με γλυκερίνη (ή γλυκερόλη) να χρησιμοποιούν την ελάχιστη δυνατή δόση.

Νέα περιστατικά

Το θέμα έρχεται πάλι τώρα στο προσκήνιο, καθώς καταγράφηκαν νέα σοβαρά περιστατικά στη Βρετανία. Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, τον τελευταίο μήνα δύο παιδάκια κατέρρευσαν μετά την κατανάλωση του παγωμένου ροφήματος.

Το πρώτο ήταν ένα 3χρονο αγοράκι στη Σκωτία. Όπως δήλωσε η μητέρα του, Victoria Anderson, ο μικρός Angus έχασε τις αισθήσεις του και διεκομίσθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ανάλογη μοίρα είχε και ο 4χρονος Albie Pegg. Η μητέρα του Beth είπε στην εφημερίδα Sun ότι ο μικρούλης άρχισε να έχει παραισθήσεις και να γρατζουνάει το πρόσωπό του, πριν χάσει τις αισθήσεις του.

«Αν και τα συμπτώματα της δηλητηριάσεις από γλυκερίνη (ή γλυκερόλη) είναι συνήθως ήπια, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς για τους δυνητικούς κινδύνους. Ιδίως γι’ αυτούς που παρατηρούνται με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης», δήλωσε ο κ. Adam Hardgrave, επικεφαλής Χημικών Προσθέτων των Τροφίμων στην FSA.

Ο κ. Hardgrave εκτίμησε πως δεν αναφέρονται όλα τα περιστατικά δηλητηρίασης από τις γρανίτες. Είναι πιθανό «οι γονείς να αποδίδουν τη ναυτία και τον πονοκέφαλο που νιώθουν τα παιδιά, σε άλλους παράγοντες», εξήγησε.

Τι είναι οι γρανίτες σε ρόφημα και η γλυκερίνη

Οι γρανίτες σε ρόφημα συνήθως αποτελούνται από μίγμα σιροπιού με γεύση, νερό και πάγο. Το σιρόπι τους προσδίδει την χαρακτηριστική γεύση τους, που μπορεί ενδεικτικά να είναι φράουλα, βατόμουρο, λεμόνι κ.λπ.

Το σιρόπι συχνά αραιώνεται σε νερό και μετατρέπεται σε πολτό σε ειδικό μηχάνημα, όπου προστίθεται πάγος. Το τελικό προϊόν είναι ένα ημιπαγωμένο ρόφημα με υφή που θυμίζει λάσπη. Γι’ αυτό και τα ροφήματα αυτά ονομάζονται slushies («slush» σημαίνει «λασπωμένο χιόνι»).

Η γλυκερίνη είναι ένα χημικό πρόσθετο των τροφίμων. Αναγράφεται στις συσκευασίες τους με τον κωδικό Ε422. Είναι ένα άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο δεν είναι τοξικό για τους ενήλικες και τα μεγάλα παιδιά. Όχι όμως και για τα μικρά.

Η FSA επισημαίνει ότι η δράση της γλυκερίνης εξαρτάται από το σωματικό βάρος του ατόμου που την καταναλώνει. Οι γρανίτες ως φαίνεται περιέχουν πολύ περισσότερη απ’ όση μπορεί να αντέξει το σωματάκι ενός 3χρονου ή 4χρονου παιδιού, τονίζει.

Φωτογραφία: iStock