Οι συχνότερες ΩΡΛ παθήσεις στα παιδιά: Συμβουλές για γονείς

  • Ρούλα Τσουλέα
ΩΡΛ
Ο προληπτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

Τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και της επαφής με μικροοργανισμούς στον παιδικό σταθμό, το σχολείο ή σε χώρους παιχνιδιού. Τα πιο συχνά ΩΡΛ προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

ΩΡΛ

Γράφει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος

1) Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του αυτιού, συνήθως βακτηριακής, ιογενούς ή μυκητιασικής αιτιολογίας και διακρίνεται σε:

Εξωτερική ωτίτιδα: Φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου.

Οξεία μέση ωτίτιδα: Φλεγμονή στο μέσο αυτί (κοιλότητα μεταξύ τυμπάνου και έσω ωτός), με συμπτώματα όπως πόνος, πυρετός και μειωμένη ακοή.

Εκκριτική ωτίτιδα: Συγκέντρωση υγρού στο μέσο αυτί, χωρίς έντονα συμπτώματα, που μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα και αίσθημα πληρότητας.

2) Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

Είναι η φλεγμονή του φάρυγγα και των αμυγδαλών, η οποία προκαλείται συνήθως από ιούς ή βακτήρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πυρετό και διογκωμένες αμυγδαλές. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτική θεραπεία ή ακόμα και αμυγδαλεκτομή.

3) Αλλεργική ρινίτιδα

Αφορά φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου που προκαλείται από αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η σκόνη και τα κατοικίδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υδαρή καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό και ρινική συμφόρηση. Μπορεί να συνδέεται με άλλες αλλεργικές καταστάσεις όπως το άσθμα.

4) Ρινικές λοιμώξεις

Οι ρινικές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από ιούς ή βακτήρια. Περιλαμβάνουν φλεγμονή του εσωτερικού τμήματος της μύτης και την κοιλοτήτων γύρω από τη μύτη, όπως τα ιγμόρεια. Εμφανίζεται καταρροή, ρινική συμφόρηση και φτέρνισμα που μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, πόνο στο πρόσωπο, πονοκέφαλο και βήχα.

5) Βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα διακρίνεται κυρίως σε νευροαισθητήρια και αγωγιμότητας. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα συμβαίνει όταν το έσω αυτί (κοχλίας) ή το ακουστικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη και είναι μόνιμη.

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας συμβαίνει όταν τα ηχητικά κύματα δεν μπορούν να φτάσουν στο έσω αυτί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση κεριού, υγρό στο αυτί, διάτρηση τυμπάνου, χολοστεάτωμα, ωτοσκλήρυνση κα. Συχνά είναι προσωρινή και μπορεί να διορθωθεί με θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

6) Αποφρακτική υπνική άπνοια

Στην κατάσταση αυτή διακόπτεται η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω απόφραξης των αεραγωγών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ροχαλητό, ανήσυχο ύπνο και υπνηλία την ημέρα. Συχνά προκαλείται από διογκωμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και μπορεί να απαιτεί χειρουργική παρέμβαση. Η αποφρακτική άπνοια έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά με αποφρακτική άπνοια μπορεί να παρουσιάσουν ευερεθιστότητα, επιθετικότητα και δυσκολίες συγκέντρωσης. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης και την ακαδημαϊκή απόδοση. Η χρόνια έλλειψη οξυγόνου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών. Η ανεπαρκής ποιότητα ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

7) Ρινορραγία

Συνήθως προκαλείται από ξηρό αέρα, τραυματισμό ή ρινικές λοιμώξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σταματάει από μόνη της και δεν είναι σοβαρή. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να πιέσουν τα ρουθούνια τους στο μαλακό σημείο και να γείρουν ελαφρά το κεφάλι τους προς τα εμπρός για να σταματήσει η αιμορραγία. Αν η ρινορραγία είναι συχνή ή παρατεταμένη, πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος;

Είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο ή τον παιδο-ΩΡΛ μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων πριν εξελιχθούν σε σοβαρές καταστάσεις.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην πρόληψη;

  •  Η εκπαίδευση των παιδιών σε σωστές πρακτικές υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
  •  Η αποφυγή καπνίσματος στο σπίτι βοηθά στη μείωση των ερεθισμών στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων.
  • Οι τακτικοί εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για την πρόληψη των ασθενειών.
  • Ο προληπτικός έλεγχος ακοής αρχίζει από τον πρώτο μήνα ζωής και συνεχίζει στην προσχολική και σχολική ηλικία. Έλεγχος ακοής επιβάλλεται σε περίπτωση καθυστέρησης ομιλίας και μαθησιακών δυσκολιών.

Οι ΩΡΛ παθήσεις συμβαίνουν συχνά στα παιδιά, αλλά με ενημέρωση και προσοχή, μπορούμε να μειώσουμε την επίδρασή τους και να εξασφαλίσουμε μία υγιή ανάπτυξη!

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την έναρξη της περιόδου των εγγραφών, για τη νέα σχολική χρονιά, το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών & το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικών εξετάσεων «Back to school» σε προνομιακές τιμές έως 31 Οκτωβρίου 2024.

Μπορείτε να προγραμματίστε online το ραντεβού σας ΕΔΩ.

Ο Ιωάννης Αθανασόπουλος είναι χειρουργός παιδοωτορινολαρυγγολόγος, διευθυντής Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, διευθυντής Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Φωτογραφία: iStock