Iatropedia

Όταν το παιδί βλέπει εφιάλτες τι να κάνω

Παρόλο που οι διαταραχές του ύπνου δεν είναι σπάνιες στην παιδική ηλικία συχνά παραβλέπονται από τους γονείς, οι οποίοι αγνοούν πόσο σημαντικός είναι ένας καλός ύπνος για την υγεία του παιδιού. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς τα προβλήματα του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των παιδιών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι συχνότερες διαταραχές του ύπνου στην παιδική ηλικία είναι οι εφιάλτες και η υπνοβασία. Αυτές εμπίπτουν σε μια κατηγορία διαταραχών που είναι γνωστές ως παραϋπνίες. Λιγότερο συχνά παρατηρούνται αϋπνία και αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Ακριβώς όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να βιώσουν το άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους. Η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσουν τον ύπνο.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η πολύωρη (περισσότερο από 4 ώρες ημερησίως) ενασχόληση των παιδιών με συσκευές πολυμέσων (π.χ. υπολογιστής, smartphone, tablet) μπορεί να εμποδίσουν την επέλευση του ύπνου.

Αν και συχνά είναι αβλαβές, το ροχαλητό μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης για μια διαταραχή του ύπνου στα παιδιά και τους εφήβους. Μπορεί να είναι ένα σημάδι της άπνοιας του ύπνου ή διαταραχών στην ποιότητα του ύπνου.

Μπορείτε να υποπτευτείτε οτι το παιδί σας δεν κοιμάται καλά αν δείχνει συνέχεια κουρασμένο, έχει προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, πέφτει η απόδοσή του στο σχολείο, είναι υπερκινητικό, έχει εναλλαγές στη διάθεση, έχει νεύρα ή είναι στενοχωρημένο.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη μάθηση και τη μνήμη και η κακή ποιότητα αυτού έχει συσχετιστεί με την κακή εκπαίδευση και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Ορισμένα από αυτά αφορούν την παχυσαρκία, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιο το μέλλον των παιδιών που έχουν εφιάλτες;