Παχυσαρκία: Η καλή ψυχική υγεία στα 11 «κλειδί» για υγιές σωματικό βάρος στα 17

  • Iatropedia newsroom
έφηβη, ζυγαριά, βάρος, παχυσαρκία
Η καλή ψυχική υγεία στην ηλικία των 11 ετών μειώνει τον κίνδυνο να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος στα 17 του χρόνια, σύμφωνα με μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 νέοι.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λίβερπουλ και του Μέινουθ που διεξήγαγαν την έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obesity, η ηλικία των 11 ετών μπορεί να είναι μια ευαίσθητη περίοδος και η ψυχολογική ευεξία σε αυτήν την ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με το μελλοντικό βάρος των νέων και, κατά συνέπεια, την παχυσαρκία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 4.556 παιδιά 11 ετών και 3.791 παιδιά 14 ετών που θεωρούνταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και επανεξέτασαν τα δεδομένα όταν τα παιδιά είχαν γίνει 17.

Η καλή ψυχική υγεία αξιολογήθηκε με βάση συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά και οι φροντιστές τους για θέματα όπως η αυτοεκτίμηση, η ικανοποίηση από τη ζωή, τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης, η κοινωνική υποστήριξη, η ικανοποίηση από την εμφάνιση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καλή ψυχική υγεία και ψυχική και κοινωνική ευημερία στην ηλικία των 11 ετών, αλλά όχι στην ηλικία των 14 ετών, μειώνει τις πιθανότητες να είναι τα παιδιά υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 17 τους.

Στο μεταξύ, από τα παιδιά που χαρακτηρίζονταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 11 ή 14 ετών, περίπου το 16% -ένα 12% των 11χρονων και το 4% των 14χρονων- θεωρούνταν φυσιολογικού βάρους στα 17.

Σύμφωνα με τον Δρ I Gusti Ngurah Edi Putra από το Ινστιτούτο Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ: «Αν και πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά για να κατανοήσουμε γιατί η πρώιμη εφηβεία είναι ένα κρίσιμο σημείο, γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περίοδος στη ζωή ενός παιδιού κατά την οποία μπορεί να βιώνει αλλαγές, όπως για παράδειγμα η μετάβαση στο γυμνάσιο».

Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Eric Robinson, από το ίδιο επίσης Ινστιτούτο, το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι κάτι με το οποίο είναι δύσκολο να ζεις ψυχολογικά.

«Ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά στην υποστήριξη των ατόμων με παχυσαρκία, αν θέλουμε ποτέ να σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο στη μείωση της παχυσαρκίας», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαχείριση βάρους: Οι δύο συνήθειες «κλειδιά» για να μην παίρνετε κιλά

Απεξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο: 5 απλές συμβουλές

Το σκορβούτο είναι ακόμη εδώ: Η περίπτωση μίας 65χρονης