Σημαντικό ποσοστό ενηλίκων βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους, με πολλούς εξ αυτών να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των θεραπειών γι’ αυτήν, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, το 17,5% των ενηλίκων έχουν υπογονιμότητα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε έναν στους έξι άνδρες και γυναίκες και είναι πολύ υψηλότερο από τους προηγούμενους υπολογισμούς, βάσει των οποίων πρόβλημα γονιμότητας είχε ένα στα έξι ζευγάρια.
Η έκθεση υποδηλώνει ότι η υπογονιμότητα είναι εξίσου συχνή σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά της είναι παραπλήσια στις πλούσιες, τις φτωχές και τις μεσαίου εισοδήματος χώρες. Κυμαίνονται από 16,5% στις φτωχές χώρες έως 17,8% στις υψηλού εισοδήματος χώρες.
«Η έκθεση αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια: η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Ο σημαντικός αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων δείχνει την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στις θεραπείες γονιμότητας. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι το θέμα δεν θα παραγκωνίζεται πλέον στην ιατρική έρευνα και τις πολιτικές».
«Είναι νόσος»
Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, η υπογονιμότητα είναι μία νόσος του ανδρικού ή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 ή περισσότερους μήνες ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία, στίγμα κι οικονομικές δυσκολίες, πλήττοντας την ψυχοκοινωνική ευεξία του πάσχοντος.
Στους άνδρες η υπογονιμότητα συνήθως σχετίζεται με προβλήματα:
- Στην εξώθηση του σπέρματος
- Στον αριθμό, την μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
Αντίστοιχα, στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με πολλές διαταραχές στις ωοθήκες, την μήτρα, τους ωαγωγούς (σάλπιγγες) και το ενδοκρινικό σύστημα.
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η υπογονιμότητα μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Ως πρωτοπαθής ορίζεται εκείνη κατά την οποία δεν έχει επιτευχθεί ποτέ εγκυμοσύνη. Ως δευτεροπαθής είναι όταν έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη.
«Καταστροφικό κόστος»
Η νέα έκθεση του ΠΟΥ βασίζεται στην συνδυαστική ανάλυση δεδομένων από 133 μελέτες της περιόδου 1990-2021. Μεταξύ άλλων έδειξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν «καταστροφικό κόστος» όταν αναζητούν θεραπείες γονιμότητας.
Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, απαιτούνται «καλύτερες πολιτικές και κρατική χρηματοδότηση». Τα μέτρα αυτά «μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση στις θεραπείες και να προστατεύσουν από την φτώχεια τα οικονομικώς αδύναμα νοικοκυριά», επεσήμανε ο Dr. Pascale Allotey, διευθυντής Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας & Έρευνας του ΠΟΥ.
Ξεχωριστή έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction Open, εξέτασε το κόστος που πληρώνουν οι ασθενείς ανά κύκλο εξωσωματικής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Όπως έδειξε, το κόστος αυτό μερικές φορές είναι υψηλότερο από το μέσο ετήσιο εισόδημα των οικογενειών.
Φωτογραφία: iStock