Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η ιλαρά «θερίζει» την Ευρώπη – Χιλιάδες κρούσματα το 2023

  • Ρούλα Τσουλέα
ιλαρά
Χιλιάδες και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Δύο στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

Η ιλαρά εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τραγικά.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τα κρούσματά της στην γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν εφέτος 30 φορές σε σύγκριση με το 2022!

Μέχρι τον Οκτώβριο 2023 τα κρούσματα είχαν υπερβεί τις 30.000, έναντι 941 που είχαν καταγραφεί ολόκληρο το 2022, αναφέρει η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν 21.000 χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Καταγράφηκαν επίσης 5 θάνατοι.

Το χειρότερο είναι ότι η εξάπλωσή της δείχνει να επιταχύνεται περαιτέρω, προσθέτει. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 40 από τα 53 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται χώρες όπου η ιλαρά είχε εκριζωθεί.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, επικεφαλής της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ. «Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν τα παιδιά από αυτή την δυνητικά επικίνδυνη νόσο. Απαιτούνται επειγόντως μέτρα για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού. Είναι επίσης ζωτικό να έχουν όλες οι χώρες την δυνατότητα ταχείας ανίχνευσης και άμεσης ανταπόκρισης σε τοπικές επιδημίες».

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική νόσος στον κόσμο. Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε τρόπος προστασίας από αυτήν, πλην του εμβολιασμού. Δυστυχώς από την πανδημία και μετά τα ποσοστά των εμβολιασμών έχουν μειωθεί. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια βρέφη και νήπια στην Ευρώπη έμειναν ανεμβολίαστα μεταξύ 2020 και 2022.

Ποιοι κινδυνεύουν

Μοιραία λοιπόν τα μικρά παιδιά πλήττονται ιδιαιτέρως από τη νόσο. Το 2023, τα δύο στα πέντε κρούσματα ήταν παιδάκια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Άλλο ένα 20% των ασθενών ήταν ενήλικες 20 ετών και πάνω.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει μειωθεί σημαντικά μεταξύ 2019 και 2022. Για να είμαστε προστατευμένοι από την ιλαρά, απαιτείται κάλυψη του 95% του παιδικού πληθυσμού και με τις δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR).

Το 2019 το ποσοστό κάλυψης με την πρώτη δόση ήταν κατά μέσον όρο 96% στην Ευρώπη. Το 2022 είχε υποχωρήσει στο 93%. Το ποσοστό της δεύτερης δόσης ήταν 92% το 2019, αλλά υποχώρησε στο 91% το 2022.

Ωστόσο ο μέσος όρος σημαίνει πως πολλές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερη κάλυψη. Στη Ρουμανία, λ.χ., όπου καταγράφεται μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες, μόνο το 78% των παιδιών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Την δεύτερη έχει κάνει μόνο το 62%.

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός στη Ρουμανία για επιδημία ιλαράς «σε εθνικό επίπεδο»

«Καταστροφική επανεμφάνιση» της ιλαράς στη Βρετανία – Οδηγίες προς τους γιατρούς

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιλαρά έχει αυξητικές τάσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα 27 κράτη-μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είχαν καταγραφεί το 2022 μόλις 127 κρούσματα.

Εφέτος και έως τις 8 Νοεμβρίου είχαν φθάσει στα 1.722, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Τα κρούσματα αυτά είχαν δηλωθεί σε 19 χώρες. Την πλειονότητα είχε η Ρουμανία (ήταν 1.275). Πλέον είναι πολύ περισσότερα, διότι μόνο στη Ρουμανία υπολογίζεται ότι έχουν πλησιάσει ή και ξεπεράσει τις 2.000.

Φωτογραφία: iStock