Iatropedia

Παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να σηκώνουμε τα νήπια από τα χέρια

Τι είναι ο επώδυνος πρηνισμός ή υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας. Πότε αναπτύσσεται και πως αντιμετωπίζεται. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Τα νήπια συνήθως ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν ένας μεγάλος τα πιάνει από τα χεράκια τους και τα στριφογυρίζει ή τα βοηθάει να πηδήξουν ψηλά. Το παιχνίδι αυτό όμως, δεν είναι πάντοτε αθώο.

Τουναντίον, κρύβει έναν κίνδυνο ο οποίος είναι άγνωστος στους περισσότερους από εμάς. Ο κίνδυνος αυτός λέγεται επώδυνο πρηνισμός ή υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας. Πρόκειται για έναν τραυματισμό καλοήθη, αλλά ταυτοχρόνως εξαιρετικά δυσάρεστο για το παιδί.

«Το υπεξάρθρημα αναπτύσσεται όταν γίνει αιφνίδια έλξη στον τεντωμένο αγκώνα του παιδιού», λέει ο παιδοορθοπεδικός χειρουργός Dr Ryan Goodwin, διευθυντής στο Κέντρο Παιδιατρικής & Εφηβικής Ορθοπεδικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Η συνέπεια μπορεί να είναι να «βγει» από την θέση της η κεφαλή της κερκίδας. Η κερκίδα είναι το ένα από τα δύο οστά που έχουμε στον πήχη».

Το υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας είναι εξαιρετικά επώδυνο. «Το παιδί μπορεί να κλαίει γοερά και να κρατάει τον αγκώνα του μετά την απότομη έλξη», εξηγεί ο ειδικός.

Ο τραυματισμός συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Στις ηλικίες αυτές τα οστά και οι σύνδεσμοι είναι ακόμα πολύ ανώριμοι. Μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση πτώσης του παιδιού. Το ίδιο και αν το τραβήξει απότομα ο γονιός από το χέρι για να το προστατεύσει (π.χ. από ένα διερχόμενο όχημα).

Πιθανή η υποτροπή

Εκτός από τον έντονο πόνο, το υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας μπορεί να προκαλέσει και εμφανή συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Τόσο ο πόνος, όσο και τα άλλα συμπτώματα χρειάζονται άμεση ιατρική αξιολόγηση, τονίζει ο Dr. Goodwin. Αν οφείλονται σε υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας, ο γιατρός θα χρειαστεί να την επαναφέρει στη θέση της.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αν συμβεί μία φορά το υπεξάρθρημα, είναι πιθανό να υποτροπιάσει», τονίζει ο ειδικός. «Ωστόσο τα νήπια συνήθως ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι τα 5-6 τους χρόνια».

Για παν ενδεχόμενο, να θυμάστε πως πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν σηκώνετε ένα νήπιο από τους καρπούς ή τις άκρες χείρες του. Ειδάλλως, μην το κάνετε καθόλου.

Και όσο κι αν γελάνε τα νήπια με την αυτοσχέδια κούνια σας, περιορίστε τις επαναλήψεις στο ελάχιστο δυνατόν. Όσο περισσότερες κάνετε, τόσο πιθανότερο είναι να συμβεί υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας.