Παιδιά: Πειραματική θεραπεία «βελτιώνει δραματικά» τις σοβαρές τροφικές αλλεργίες
«Δραματική βελτίωση» παρουσιάζει μικρός αριθμός παιδιών στη Βρετανία που υποβάλλονται εδώ και λίγους μήνες σε ερευνητική θεραπεία για τις σοβαρές τροφικές αλλεργίες.
Τα παιδιά τρώνε καθημερινά μικρές ποσότητες από αλλεργιογόνα τρόφιμα, για να περιοριστεί η αντίδραση του οργανισμού τους όταν εκτίθεται σε αυτά. Στόχος να αποφύγουν το αλλεργικό σοκ, εάν τα καταναλώσουν.
Η αγωγή χορηγείται υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη σε πέντε δημόσια νοσοκομεία. Τα έως τώρα αποτελέσματα από τη χορήγησή της είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Παιδιά με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια και στο γάλα αναφέρουν ότι μπορούν πια να καταναλώνουν τρόφιμα που τα περιέχουν.
«Η αγωγή που τους χορηγούμε δεν θεραπεύει τις τροφικές αλλεργίες. Η βελτίωση που επιφέρει, όμως, αλλάζει τη ζωή των παιδιών», δήλωσε ο Dr. Sibel Sonmez-Ajtai, παιδοαλλεργιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Σέφιλντ. «Το να έχεις έναν μικρό ασθενή που πάθαινε αναφυλαξία με 4 ml γάλα και τώρα πίνει 90 ml χωρίς να παθαίνει τίποτα, ισοδυναμεί με θαύμα. Και αυτό μέσα σε μόλις έξι έως οκτώ μήνες θεραπείας».
Το όλο εγχείρημα είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας. Οι μικροί ασθενείς τρώνε καθημερινά ελάχιστες ποσότητες από τα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικά, ώστε να εκπαιδευτεί σιγά-σιγά ο οργανισμός τους να τα αποδέχεται.
«Μειώθηκε το άγχος μας»
Έως στιγμής, 139 ασθενείς ηλικίας 2 έως 23 ετών με αλλεργίες στα φιστίκια ή στο αγελαδινό γάλα έχουν αρχίσει θεραπεία.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο 11χρονος Thomas Farmer. Από νήπιο πάθαινε αλλεργικό σοκ όταν έτρωγε φιστίκια. Σήμερα, όμως, μπορεί να τρώει έως 6 την ημέρα χωρίς να αντιδρά ο οργανισμός του.
«Στην αρχή ήταν τρομακτικό, γιατί δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Τώρα όμως που ξέρουμε ότι ο Thomas μπορεί να αντέξει 6 φιστίκια την ημέρα, το άγχος μας για τη διατροφή του έχει μειωθεί πολύ», δήλωσε η μητέρα του Lauren.
Αντίστοιχα, η 5χρονη Grace Fisher που έχει σοβαρή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί πλέον να πίνει έως 120 ml την ημέρα. «Μπήκαμε στη μελέτη πριν από έξι μήνες και τα πηγαίνει εκπληκτικά», είπε η μητέρα της Emma. «Πίνει ήδη 120 ml γάλα την ημέρα και απολαμβάνει την καθημερινή ζεστή σοκολάτα που είχε στερηθεί».
Τη μελέτη χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Έρευνας Αλλεργιών Natasha, που ίδρυσαν οι γονείς της αδικοχαμένης Natasha Ednan-Laperouse. Ήταν μια 15χρονη μαθήτρια που πέθανε το 2016 από αναφυλακτικό σοκ στο σουσάμι.
Φωτογραφία: iStock