Iatropedia

Παιδιά: Το απλό τρικ που μπορεί να τα απαλλάξει από την ίωση 2 μέρες νωρίτερα

nasal rinsing spray

Τι έδειξε συγκριτική μελέτη σε παιδιά ηλικίας έως και 6 ετών. Τι ανέφεραν οι γονείς τους.

Ένα απλό τρικ, που συνιστούν εδώ και δεκαετίες οι γιατροί, μπορεί να μειώνει κατά δύο ημέρες τη διάρκεια της ίωσης στα παιδιά. Το τρικ είναι οι ρινικές πλύσεις που όλοι οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν στο σπίτι.

Η σχετική μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι ρινικές πλύσεις μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο μετάδοσης του υπαίτιου ιού.

«Τα μικρά παιδιά παθαίνουν κοινό κρυολόγημα 10-12 φορές τον χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής ο Dr. Steve Cunningham, καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Ο αντίκτυπός τους στα ίδια και στην οικογένειά τους είναι σημαντικός. Υπάρχουν φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, που βελτιώνουν τα συμπτώματά τους. Δεν υπάρχουν όμως θεραπείες που να επισπεύδουν την ανάρρωσή τους».

Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς έκαναν πλύσεις με αλατόνερο είχαν κατά μέσον όρο συμπτώματα για 6 ημέρες. Όσα, όμως, δεν έκαναν είχαν συμπτώματα για 8 ημέρες.

Επιπλέον, τα παιδιά που έκαναν τις πλύσεις χρειάσθηκαν λιγότερα φάρμακα στη διάρκεια της ίωσής τους.

Το κοινό κρυολόγημα είθισται να αποκαλείται «ίωση», μολονότι όλες οι ιογενείς λοιμώξεις (ακόμα και η γρίπη) είναι ιώσεις.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2024). Θα διεξαχθεί 7-11 Σεπτεμβρίου 2024 στη Βιέννη.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 407 παιδιά ηλικίας έως και 6 ετών. Τα 301 από αυτά εκδήλωσαν ίωση στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Οι γονείς των 150 από αυτά τους έκαναν ρινικές πλύσεις με αλατόνερο (2,6% αλάτι). Οι επιστήμονες τους είχαν διδάξει να ενσταλάζουν τρεις σταγόνες από το διάλυμα σε κάθε μυκτήρα (ρουθούνι) των παιδιών, τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα. Η ενστάλαξη γινόταν έως ότου αναρρώσουν.

Τα υπόλοιπα 151 παιδιά έλαβαν την συνήθη φροντίδα, που δεν συμπεριλάμβανε πλύσεις της μύτης.

Στα παιδιά που έκαναν τις πλύσεις, αισθητά λιγότερες οικογένειες ανέφεραν μόλυνση και άλλων μελών της οικογένειας. Τα ποσοστά ήταν 46% έναντι 61% στις οικογένειες χωρίς τις πλύσεις.

Επιπλέον, το 82% των γονέων είπαν ότι οι πλύσεις βοήθησαν το παιδί τους να αναρρώσει ταχύτερα. Και το 81% είπαν ότι θα τις χρησιμοποιούν και στο μέλλον. Το διάλυμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη το έφτιαχναν οι ίδιοι οι γονείς, διευκρίνισε ο Dr. Cunningham.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ξέπλυμα της μύτης με διάλυμα αλατόνερου μπορεί να επισπεύδει την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να το χορηγούν μόνοι τους, έχοντας κάποιον έλεγχο στη νόσο των παιδιών τους», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock