Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να ξέρετε για την ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις έγκυες γυναίκες, στα νεογνά, στους έφηβους και στους ενήλικες, καθώς και σε άτομα που έχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεμοβλογιά συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας σε υγιή παιδιά, αλλά το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει.
Η ανεμοβλογιά προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα και μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Μπορεί κάποιος να κολλήσει από μικροσταγονίδια μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από επαφή με το υγρό των δερματικών βλαβών (φυσαλίδων).
Ένα άτομο που έχει ανεμοβλογιά μπορεί να μεταδώσει τον ιό πριν ακόμη εμφανίσει οποιαδήποτε σύμπτωμα. Συνήθως μεταδίδεται 2-3 ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα και μέχρι και 6 μέρες μετά.
Κινδυνεύει να κολλήσει ανεμοβλογιά όποιος δεν έχει περάσει ποτέ την ασθένεια και δεν έχει κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο. Τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει ανεμοβλογιά έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν.
Τα πρώτα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 14-16 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άρρωστοι και έχουν πυρετό, μειωμένη όρεξη, πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο. Το εξάνθημα και η φαγούρα εμφανίζονται συνήθως 1-2 ημέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Το εξάνθημα διαρκεί 6-8 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως σε 8-10 ημέρες.
Οι ενήλικες συνήθως παρουσιάζουν πιο βαριά κλινική εικόνα σε σχέση με τα παιδιά και έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιπυρετικά, όπως παρακεταμόλη για τον πυρετό.
Προσοχή: ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντισταμινικά για τη φαγούρα και αντιικά (ακυκλοβίρη) σε εφήβους, ενήλικες και ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι νοσούν πιο βαριά και εμφανίζουν συχνότερα επιπλοκές.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός