Παιδικός καταρράκτης; Και όμως αντιμετωπίζεται

  • Iatropedia
Συνήθως όταν ακούμε για τον καταρράκτη, το μυαλό μας πηγαίνει σε ανθρώπους που παρουσιάζουν στα μάτια, την πάθηση αυτή, αλλά σε μεγάλη ηλικία. Και όμως ο καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε νεογνά και σε παιδάκια, και εάν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε τύφλωση. Μέχρι σήμερα οι χειρουργικές μέθοδοι που ακολουθούνταν έφερναν αποτέλεσμα αλλά μέχρι ενός σημείου. Μετά από κάποιο καιρό το παιδί κινδύνευε να τυφλωθεί. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για τον παιδικό καταρράκτη καθώς επίσης και για τις νέες χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται και στη χώρα μας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι είναι ο παιδικός καταρράκτης;

Ο παιδικός καταρράκτης είναι η πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει. Η θόλωση αυτή δεν είναι συγκεκριμένη αλλά μπορεί να έχει ποικίλες μορφές και μεγέθη. Το χειρότερο φυσικά είναι όταν καλύπτει ολόκληρο τον φακό. Τότε το φως δεν μπορεί να εισχωρήσει στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο και συνεπώς η όραση δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για τύφλωση ή για μειωμένη όραση. Και όλα αυτά σε ένα παιδί που έχει ολόκληρη τη ζωή μπροστά του. Τα ποσοστά του παιδικού καταρράκτη κυμαίνονται από χώρα σε χώρα. Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο εμφανίζονται 3 στα 10.000 παιδάκια που τον αναπτύσσουν. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση.

Πως αντιμετωπίζεται;

Στο Athens Eye Hospital εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια η εμφύτευση ενός ειδικού ενδοφακού σε βρέφη και παιδιά που σε μεγάλο βαθμό λύνει το πρόβλημα της απώλειας όρασης σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία. Πρόκειται για μια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται πάντα με γενική αναισθησία και απαιτεί χειρισμούς στο παιδικό μάτι που μπορούν να γίνουν μόνο από χειρουργούς που συνδυάζουν μεγάλη εγχειρητική εμπειρία και υψηλό επιστημονικό βεληνεκές.

Με την τοποθέτηση αυτού του φακού οι μικροί ασθενείς μπορούν να επανέλθουν άμεσα στην φυσιολογική ζωή τους χωρίς να υπάρχει η απειλή της υποτροπής της θόλωσης της όρασης και ο σημαντικός κίνδυνος του γλαυκώματος. Κατα την επέμβαση του καταρράκτη γίνεται πρόσθια και οπίσθια καψουλόρηξη όπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα (1 , 2 )

και ο φακός στηρίζεται επί του σάκου του περιφακίου και όχι εντός του σάκου που μέχρι σήμερα γίνεται. Ο φακός αυτός εξασφαλιζει τα εξής πλεονεκτήματα:

1.Καλύτερη ποιότητα όρασης.

2.Πολύ μικρά ποσοστά θόλωσης του οπισθίου περιφακίου.

3. Αντιμετώπιση του κυρίως προβλήματος που αφορά στην εμφάνιση γλαυκώματος μετά από επεμβάσεις καταρράκτου στην παιδική ηλικία. Με το παραπάνω φακό ελαττώνεται έως σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα γλαυκώματος και μετεγχειρητικής φλεγμονής που είναι οι κύριες επιπλοκές της εγχείρησης του παιδιατρικού καταρράκτη.

4.Εύκολη ανταλλαγή του ενδοφακού σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω ανάπτυξης διαθλαστικών ανωμαλιών (αν το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία εμφανίσει υψηλή μυωπία είναι εύκολη η ανταλλαγή του ενδοφακού και η τοποθέτηση άλλου με διαφορετική ισχύ).

Η αντίληψη της στήριξης του ενδοφακού επί του περιφακίου και όχι εντός του περιφακίου ξεκίνησε από την χειρουργική του καταρράκτου των ενηλίκων. Τονίζεται οτι ο φακός μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε νεογνά ή παιδιά με φλεγμονώδεις μορφές καταρράκτου. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο μικρός ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν.

www.atheneyehospital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θολώνουν τα μάτια σας; Προσοχή στον καταρράκτη

Τι είναι η “αμυντική ιατρική” και ποιες οι οικονομικές της επιπτώσεις;

Είστε άνδρας; Διαβάστε τις εξετάσεις που απαραίτητα πρέπει να κάνετε

Έχετε τάσεις λιποθυμίας; Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή;

Στην Ελλάδα του 2013 δεν υπάρχει εκπαιδευτής σκύλων για τυφλούς

Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε καταρράκτη;