Ποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά στα ελληνόπουλα;
Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου Ιατρού
Συναγερμός των παιδιάτρων
Στις εκατό ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στους εμβολιασμούς σε παιδιά, οι 95 είναι κατά: σαν επιχείρημα χρησιμοποιούν την κινδυνολογία σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων και ζητούν την κατάργηση των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Αυτή η πεποίθηση θορύβησε τους ειδικούς, που ανησυχούν για την απώλεια των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με την μέθοδο της Πρόληψης σε περίπτωση που η κάλυψη του εμβολιασμού μειωθεί.
Υποχρεωτικά; «Κάνοντας κλικ στο διαδίκτυο, την λέξη εμβολιασμό, από τους 100 διαδικτυακούς τόπους οι 95 είναι κατά αυτών. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνοι που ασπάζονται αυτήν την θεωρία, τείνουν να προσηλυτίζουν και άλλους σε αυτήν ενώ όλοι όσοι θεωρούν τον εμβολιασμό απαραίτητο και ως το πιο ισχυρό όπλο της πρόληψης κατά των λοιμώξεων, δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ενημερώσουν τον κόσμο.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι, με δεδομένη τη μείωση των κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών χάρις στους εμβολιασμούς , πέφτει η αντίληψη του κινδύνου.
Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την ενδημικότητα των διαφόρων νόσων.
Για τη χώρα μας υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι για πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Β, φυματίωση, έναντι του αιμόφιλου της ινφλουέντσας τύπου Β που προκαλεί μηνιγγίτιδα, επιγλωσσίτιδα, σηψαιμία και άλλες πολλές ασθένειες.
Αναξιοπιστία: Η μείωση της εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό είναι ένα γεγονός και έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.
Οι μολυσματικές ασθένειες, πριν από την εισαγωγή του εμβολιασμού, ήταν για τους πολίτες και τις Αρχές συχνές, ορατές, προκαλούσαν φόβο και ανησυχία.
Η διάδοση όμως του εμβολιασμού μείωσε τα κρούσματα και τους φόβους.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να σχεδιάσουν οι αρμόδιες αρχές τα επόμενα βήματα τόσο για την ενημέρωση των πλεονεκτημάτων των εμβολίων όσο και για την ενημέρωση των μειονεκτημάτων του μη συστηματικού εμβολιασμού του πληθυσμού.
Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν η γλώσσα λέει αλήθειες που πονάνε!