Πολύ προσεκτικοί με την υγεία τους πρέπει να είναι όσοι είχαν παιδικό καρκίνο, λένε οι ειδικοί
Πολύ προσεκτικοί με την υγεία τους πρέπει να είναι όσοι νικούν τον καρκίνο στην παιδική ή εφηβική ηλικία, καθώς διατρέχουν μεγαλώνοντας πολύ αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τον καρκίνο καθ’ αυτό ή με την θεραπεία του. Δυστυχώς, όμως, εκδηλώνονται πρόωρα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως σχεδόν 15.000 κρούσματα καρκίνου σε παιδιά και εφήβους έως και 18 ετών. Το 85% από τους ασθενείς αυτούς ξεπερνούν πλέον το ορόσημο της πενταετούς επιβίωσης, που σηματοδοτεί την ίαση. Το αντίστοιχο ποσοστό τη δεκαετία του ’70 ήταν σχεδόν 58%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ ζουν έχοντας ιστορικό καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ θέλησαν να εξακριβώσουν πόσοι εκδήλωναν πρόσθετα προβλήματα υγείας εξαιτίας του και ποια ήταν αυτά.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Όπως εξηγούν, εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 73 προγενέστερων κλινικών μελετών. Οι 39 εξ αυτών είχαν παρακολουθήσει την πορεία των συμμετεχόντων σε βάθος χρόνου.
Όπως διαπίστωσαν, έως την ηλικία των 45 ετών, το σχεδόν 95% όσων είχαν νικήσει τον παιδικό καρκίνο είχαν εκδηλώσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα υγείας
Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που είχαν ήταν ενδοκρινικές (ορμονικές) διαταραχές, νέα νεοπλάσματα (όγκοι) και καρδιαγγειακές παθήσεις . Ειδικότερα:
- Το 44% είχαν υποθυρεοειδισμό ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης
- Το 7% είχαν νέα νεοπλάσματα, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του θυρεοειδούς
- Το 5,3% είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιομυοπάθεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή νόσο των καρωτίδων αρτηριών
Οι ερευνητές εξηγούν στο άρθρο τους ότι τα προβλήματα αυτά σχετίζονται συχνότερα με την ακτινοθεραπεία ή την χημειοθεραπεία που χρειάσθηκε για να καταπολεμηθεί ο παιδικός καρκίνος. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να παρατηρηθούν χρόνια μετά την έκθεση σε αυτές τις θεραπείες.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ποιοι λιγότερο
Στους ασθενείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τέτοιου είδους προβλήματα συμπεριλαμβάνονται:
- Όσοι έπασχαν από καρκίνο του εγκεφάλου για τον οποίο χρειάσθηκαν ακτινοθεραπεία (το σχεδόν 70% εκδηλώνουν κάποια νόσο σαν κι αυτές που προαναφέρθηκαν)
- Όσοι χρειάσθηκαν αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (το περίπου 60% εκδηλώνουν κάποια πρόσθετη σοβαρή νόσο)
Τον μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν νέα προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με τις θεραπείες τους διατρέχουν όσοι είχαν συμπαγείς όγκους (λ.χ. όγκο Wilms) για τους οποίους χρειάσθηκαν:
- Μόνο χειρουργική επέμβαση ή/και
- Ελάχιστη χημειοθεραπεία
Οι ασθενείς αυτές έχουν την ίδια συχνότητα νέων προβλημάτων με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν είχαν καρκίνο στην παιδική ή εφηβική ηλικία.
Η νέα ανάλυση έδειξε επίσης πως όσοι διαγνώστηκαν με παιδικό καρκίνο τη δεκαετία του ’90 και τον νίκησαν, έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης (κατά περίπου 9 χρόνια) έναντι των συνομηλίκων τους χωρίς ανάλογο ιστορικό.
Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν πως γιατροί, ασθενείς και γονείς πρέπει να γνωρίζουν το ενδεχόμενο αυτών των επιπλοκών, ώστε να λαμβάνουν από νωρίς στη ζωή τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, τονίζουν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock