Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο του μωρού η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Iatropedia newsroom
κάνναβη και παιδιά
Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού μετά τη γέννηση, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού μετά τη γέννηση, κάνοντας τα παιδιά πιο επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας στην πρώιμη εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει παλαιότερα ότι η έκθεση ενός παιδιού στην κάνναβη πριν από τη γέννηση φαίνεται να αυξάνει τον μετέπειτα κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριφοράς και λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με δημοσίευση του 2020 στο JAMA Psychiatry.

Ωστόσο, η προηγούμενη αυτή μελέτη δεν είχε καταφέρει να προσδιορίσει αν αυτός ο αυξημένος κίνδυνος για τον εγκέφαλο οφειλόταν αποκλειστικά στην έκθεση του εμβρύου στο «χόρτο» (στην κάνναβη) ή αν επηρεαζόταν επίσης από γενετικούς παράγοντες ή το περιβάλλον, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για να σχηματίσουν μια πιο σαφή εικόνα, οι ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν δεδομένα από την κλινική δοκιμή που αποτέλεσε τη βάση των προηγούμενων ευρημάτων. Στη δοκιμή συμμετείχαν σχεδόν 12.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και περιελάμβανε απεικονίσεις εγκεφάλου στις ηλικίες των 9-10 και 11-12 ετών.

Περίπου 370 παιδιά είχαν εκτεθεί στην κάνναβη προτού η μαμά τους καταλάβει ότι ήταν έγκυος και 195 εκτέθηκαν τόσο πριν όσο και αφού έμαθε για την εγκυμοσύνη της, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία μειωμένης φλεγμονής στον εγκέφαλο των παιδιών των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήση κάνναβης, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η έκθεση στην κάνναβη πριν από τη γέννηση σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας στην πρώιμη εφηβεία, αλλά οι πιθανοί νευροβιολογικοί μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι.

Tα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύεται στο Nature Mental Health, δεν αποκλείουν εντελώς άλλες πιθανές εξηγήσεις.

Για παράδειγμα, η έκθεση στην κάνναβη από τη μήτρα μπορεί επίσης να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου ή η ανάπτυξή του να επηρεάζεται από άλλες χημικές ουσίες που εισπνέει κανείς όταν καπνίζει κάνναβη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΦ: Απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής

Καρδιά: Να κοιτάτε την ώρα και άλλες πρακτικές συμβουλές για να αντέξετε τη ζέστη

Ιδιοπαθής τρόμος: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται