Iatropedia

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας στις διακοπές – Οδηγίες για την παραλία και την θάλασσα

Shot of a family enjoying some quality time together at the beach

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, καθώς τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιο ατύχημα, πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή των γονιών για τα παιδιά και την προστασία τους στις διακοπές. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, το καλοκαίρι συνεχίζεται και οι κίνδυνοι καιροφυλακτούν για τα παιδιά, στην παραλία, στις πισίνες και στη θάλασσα.

«Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά χάθηκαν άδικα ανθρώπινες ζωές από πνιγμούς. Οι γονείς θα πρέπει να επιτηρούν στενά τα παιδιά, τόσο στην πισίνα όσο και στη θάλασσα και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας. Επίσης να λαμβάνουν τα μέτρα τους, για την ηλιακή ακτινοβολία και τα απρόοπτα που μπορούν να απειλήσουν την υγεία των παιδιών τους στις διακοπές »

Οι παρακάτω οδηγίες που συντάχθηκαν από τον Παιδίατρο -Εντατικολόγο Αναστάσιο Χατζή μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ, αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από όλους τους πιθανούς κινδύνους που προέρχονται από την επαφή τους με το νερό και τον ήλιο.

Γενικές οδηγίες στην παραλία

Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Οδηγίες για τη θάλασσα

Όταν τα παιδιά κολυμπούν, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά όλες τις παρακάτω οδηγίες:

Πρώτες βοήθειες

– Όταν το παιδί είναι στην παραλία μπορεί να πάθει ένα ατύχημα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο σοβαρό, που να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση:

Εμείς θα πρέπει να ξέρουμε να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες. Έχουμε πάντα μαζί μας το κατάλληλο υλικό, όπως γάζες, κομπρέσες, αλοιφές (κορτιζονούχες – αντιϊσταμινικές) και αντισηπτικά διαλύματα. Ένα πιθανό ατύχημα είναι να κοπεί από γυαλί ή μέταλλο που ήταν θαμμένο μέσα στην άμμο.

Φωτογραφία iStock