Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου Ιατρού
Η δημιουργικότητα και η αυθόρμητη σκέψη ‘γεννιώνται’ από το παιχνίδι. Ο άνθρωπος του neanderthal είχε αδυναμία συμβολικής σκέψης εξαιτίας της σύντομης παιδικής του ηλικία σε σχέση με του homo sapiens.
Το παιχνίδι είναι σημαντικό. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις κοινωνικές σχέσεις,να βρίσκουν λύσεις στα μικρά και μεγάλα τους προβλήματα να τελειοποιούν τις ικανότητες καθώς και να αναπτύσσουν την αυθόρμητη και συμβολική σκέψη. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διάρκεια της παιδικής ηλικίας και η πιθανότητα να παίξει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνουν τη διαφορά μεταξύ του μοντέρνου ανθρώπου από τον άνθρωπο του Neanderthal.
Ο άνθρωπος του Neanderthal εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 250 χιλιάδες χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από 30 χιλιάδες χρόνια αφού έφτασε μέχρι και την μέση ανατολή .Ο πρόγονος μας κατασκεύαζε εργαλεία ,κυνηγούσε, γνώριζε τη φωτιά και είχε ακόμη αναπτύξει τη συνήθεια να θάβει τους νεκρούς του. Αλλά όλες οι μαρτυρίες που μας άφησε είναι σχεδόν χωρίς καμία μορφή συμβολισμού , κάτι που αντίθετα χαρακτήρισε τον homo Sapiens και εμάς.
Η ικανότητα συμβολισμού μας επιτρέπει να μεταδίδουμε πληροφορίες από τη μια γενιά στην επόμενη, δημιουργώντας το απαραίτητο υπόβαθρο για την ανάπτυξη πολιτισμού. Μας επιτρέπει να αποκτήσουμε ένα τεράστιο ποσό από γνώσεις, χωρίς να έχουμε την άμεση εμπειρία που οδήγησε στις γνώσεις αυτές. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε κάτι για τους δεινόσαυρους, παρότι κανένας άνθρωπος δεν έχει συναντήσει ποτέ ζωντανό δεινόσαυρο. Εξαιτίας του θεμελιώδους ρόλου του συμβολισμού σχεδόν σε οτιδήποτε κάνουμε, ίσως δεν υπάρχει άλλη πλευρά της ανάπτυξης του πνευματικού κόσμου του ανθρώπου που να έχει μεγαλύτερη σημασία από την ανάπτυξη της ικανότητας σκέψης με χρήση συμβόλων.
Γιατί ο άνθρωπος του Neanderthal δεν την είχε; Οι έρευνες έδειξαν ότι ο άνθρωπος του Neanderthal είχε σύντομη παιδική ηλικία και μικρότερη εξάρτηση από την μητέρα σε σχέση με τον homo sapiens και κατά συνέπεια έπαιζε λίγο.
Το παιχνίδι είναι λοιπόν σημαντικό για την ανάπτυξη του ανθρώπου και η στέρηση του είναι “επιβλαβής”. Πλάθει τον εγκέφαλο και του δίνει μορφή που εξαρτάται από τον τύπο του παιχνιδιού. Τα παιδιά χρησιμοποιούν την φαντασία τους υποθέτουν και σκέπτονται τι θα ακολουθήσει, ποια θα είναι η επόμενη πράξη τους. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτύξει την αυθόρμητη και συμβολική σκέψη.
Έτσι λοιπόν η σύντομη παιδική ηλικία στέρησε την φαντασία και την ικανότητα αυθόρμητης σκέψης στον άνθρωπο του Neanderthal,από κανέναν τους δεν θα μπορούσε να γεννηθεί ένας Πικάσο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα διάσημα ατυχήματα του λίφτινγκ.Ποιες οι παρενέργειες
Εσείς ποια γλώσσα του σεξ μιλάτε ;