Πόσο θρεπτικό είναι το φαγητό που δίνετε στο μωρό σας;

  • Ρούλα Τσουλέα
φαγητό
Το σπιτικό φαγητό πρέπει να είναι υγιεινό για να έχει το μωρό σωστή αρχή στη ζωή του.

Ακόμα όμως κι αν μαγειρεύετε με ένα βιβλίο μαγειρικής στο χέρι, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα ετοιμάσετε ένα υγιεινό φαγητό για το μωρό.

Και αυτό, διότι πολλές συνταγές έχουν περισσότερα λίπη, θερμίδες και αλάτι απ’ ό,τι τα γεύματα σε βαζάκια που πωλούνται στο εμπόριο.

Επιπλέον, πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν περιορισμένες πρώτες ύλες για να φτιάξουν το φαγητό του μωρού. Δίχως ποικιλία, όμως, το μωρό δεν μαθαίνει να τρώει πολλές γεύσεις, με συνέπεια να μην τρέφεται όσο υγιεινά θα μπορούσε.

Πριν από λίγα χρόνια, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Aberdeen και του Warwick, στη Βρετανία, ετοίμασαν 408 σπιτικά βρεφικά φαγητά, με βάση τις συνταγές από 55 βιβλία μαγειρικής.

Εξέτασαν επίσης τη θρεπτική αξία και την ποικιλία 278 έτοιμων γευμάτων που πωλούνται στα βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Όπως έγραψαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Archives of Disease in Childhood, τα σπιτικά φαγητά περιείχαν κατά μέσον όρο τριπλάσιο αλάτι. Περιείχαν επίσης τριπλάσια κορεσμένα λιπαρά. Παρότι, δε, ήταν πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα επίπεδα του ολικού λίπους που περιείχαν ήταν ανησυχητικά.

Ένα άλλο μειονέκτημα ήταν πως σε μεγάλο βαθμό ήταν μονότονα. Τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου περιείχαν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών.

Επιπλέον, τα σπιτικά φαγητά περιείχαν πολύ περισσότερο αλάτι και διπλάσιες πρωτεΐνες. Και τα δύο, όμως, αντενδείκνυνται στα πρώτα χρόνια τη ζωής γιατί ανοίγουν τον δρόμο στην υπέρταση και την παχυσαρκία.

Προσοχή στην επιλογή

Αυτά όμως δεν σημαίνουν πως όλα τα έτοιμα γεύματα είναι εξίσου θρεπτικά. Αντιθέτως, προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι πολλά έτοιμα γεύματα του εμπορίου είναι τόσο γλυκά, ώστε το μωρό δεν μαθαίνει ποτέ να εκτιμά τις πικρές γεύσεις.

Την μελέτη, που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση Maternal and Child Nutrition, είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Όπως διαπίστωσαν, στο ένα στα πέντε βρεφικά γεύματα του εμπορίου προστίθενται χυμοί φρούτων για να είναι γλυκά.

Επιπλέον, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους έχουν γλυκιά γεύση. Η έρευνα είχε δείξει πως τα περισσότερα περιείχαν μήλο, μπανάνα, τομάτα, μάνγκο, καρότα ή γλυκοπατάτα.

Λίγα ήταν εκείνα που ήσαν υγιεινά και περιείχαν πράσινα λαχανικά, τα οποία έχουν πιο πικρή γεύση.

Επομένως όλα τα έτοιμα γεύματα του εμπορίου δεν είναι τα ίδια και απαιτείται προσεκτική επιλογή.

Τι να προσέχετε στο σπίτι

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, παρέχει τις εξής συμβουλές όταν ετοιμάζετε φαγητό για το μωρό στο σπίτι:

* Να επιλέγετε φρέσκα και καλής ποιότητας φρούτα, λαχανικά και κρέας. Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα.

* Βεβαιωθείτε πως όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ καθαρά.

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.

* Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας όμως όσο λιγότερο νερό γίνεται.

* Να προσθέτετε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό στο φαγητό για να μην το μαγειρέψετε υπερβολικά. Το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει ορισμένα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά.

* Μην προσθέτετε αλάτι ή/και ζάχαρη στο φαγητό για το μωρό.

* Αν το μωρό έχει ηλικία κάτω του 1 έτους, μην προσθέτετε ούτε μέλι (κίνδυνος αλλαντίασης) ή σιρόπι από καλαμπόκι στο φαγητό του.

* Για να πολτοποιήσετε το φαγητό, να προσθέτετε λίγο νερό.

* Να πολτοποιείτε το φαγητό με ένα καθαρό μίξερ.

Η φύλαξη

Πολύ σημαντική είναι και η τήρηση ορισμένων κανόνων για την ασφάλεια του φαγητού. Ο κ. Μπερτζελέτος συνιστά τα εξής:

* Μετά την πολτοποίηση, να βάζετε αμέσως το φαγητό στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί για 2 ημέρες το πολύ.

* Αν θέλετε να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, να βάλετε τον πολτό στην κατάψυξη. Πρέπει όμως να είναι χωρισμένος σε μερίδες. Κάθε μερίδα μπορείτε να την αποψύξετε και να την ζεστάνετε, για να την φάει το μωρό, μόνο μία φορά.

* Μην ζεσταίνετε το φαγητό του μωρού στον φούρνο μικροκυμάτων. Η θέρμανση δεν είναι ομοιόμορφη και μπορεί κάποια κομμάτια του να είναι καυτά και άλλα κρύα. Για τον ίδιο λόγο, μην ζεσταίνετε ούτε το γάλα του στον φούρνο μικροκυμάτων.

Φαγητό εκτός σπιτιού

Για το φαγητό εκτός σπιτιού, μπορείτε να πάρετε φαγητό από το σπίτι, αρκεί να το μεταφέρετε τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.

Μία άλλη υγιεινή και θρεπτική λύση μπορεί να αποτελέσουν τα έτοιμα γεύματα και οι φρουτόκρεμες του εμπορίου, εφ’ όσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να αποτελούνται από αγνά, βιολογικά υλικά και να μην έχει προστεθεί αλάτι και ζάχαρη. Πρέπει επίσης να είναι σωστά προετοιμασμένα, ώστε να διατηρούν οι πρώτες ύλες την θρεπτική αξία τους.

Καλό είναι επίσης να προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία και διαφορετικές γεύσεις. Έτσι, θα εκπαιδεύεται το μωρό να τρώει ακόμα και τις ιδιαίτερες, τις πικρές και τις ξινές, όπως ο αρακάς, τα δαμάσκηνα, το κουνουπίδι, ο ανανάς κ.λπ.

 

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή του μωρού: Πόσο σημαντική είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής

Γιατί συνιστάται αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής

Μωρό 6-12 μηνών: Ποιες είναι οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά

Βρεφικό γάλα: Τι πρέπει να ξέρετε – τι να προσέχετε όταν το αγοράζετε

Γάλα: Τί να προσέχετε μετά τον 1ο χρόνο της ζωής

Στερεά τροφή: Πως θα καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο – Ποια τρόφιμα συνιστώνται