Λίγη χαλάρωση το καλοκαίρι είναι σε όλους απαραίτητη και το γεγονός ότι έχετε ένα μωρό στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάτε διακοπές.
Επειδή η καλή οργάνωση και προετοιμασία είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ορισμένες λεπτομέρειες. Να τι συνιστά η δρ Άννα Παρδάλη, επιμελήτρια παιδίατρος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Παιδιατρικής Κλινικής «ΙΑΣΩ Παίδων».
* Πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές προγραμματίστε μία επίσκεψη στον παιδίατρό σας. Στη διάρκειά της θα κάνει έναν έλεγχο στο μωρό και θα τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητες (π.χ. με τα εμβόλια). Θα σας δώσει επίσης πολύτιμες οδηγίες για τυχόν απρόοπτα που θα συναντήσετε στον προορισμό σας.
* Διαλέξτε πολύ προσεκτικά τον προορισμό σας. Βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους (ιδίως κάτω των 6 μηνών), καλό είναι να μην συμμετέχουν σε πολυήμερα και μακρινά ταξίδια. Αυτό ισχύει κυρίως όταν συμπεριλαμβάνουν πολύωρα ταξίδια με πλοία και αεροπλάνα.
Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις δυσπρόσιτες περιοχές (π.χ. νησιά της άγονης γραμμής) που στερούνται δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας. Είναι σημαντικό στον προορισμό σας να υπάρχει γιατρός και φαρμακείο. Καλό είναι επίσης να βρείτε εκ των προτέρων τα τηλέφωνά τους.
* Διαλέξτε προσεκτικά το τουριστικό κατάλυμα. Οι διακοπές πρέπει να μας χαλαρώνουν και όχι να μας αγχώνουν ή να μας κουράζουν. Το κατάλυμα που θα διαλέξετε πρέπει να παρέχει ό,τι χρειάζεστε για την καθημερινή φροντίδα και υγιεινή του μωρού. Πρέπει επίσης να διαθέτει υποδομές για την παρασκευή του φαγητού του μωρού.
* Μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας ένα «βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών». Το βαλιτσάκι θα περιέχει τα απαραίτητα φάρμακα για το μωρό, καθώς και ορισμένα προϊόντα για συνηθισμένα απρόοπτα, όπως οι ωτίτιδες και οι γαστρεντερίτιδες. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας για το τι ακριβώς πρέπει να περιέχει.
Αν το μωρό σας πάσχει από χρόνιο νόσημα, πρέπει να πάρετε μαζί ένα ενημερωτικό σημείωμα από τον παιδίατρο. Και φυσικά τα φάρμακα του μωρού σε επαρκείς ποσότητες.
Το ταξίδι
Στη διάρκεια του ταξιδιού, πρέπει να έχετε μαζί μια καλά οργανωμένη τσάντα. Αυτή πρέπει να περιέχει μπιμπερό, γάλα σε σκόνη (αν το μωρό δεν θηλάζει), παιδικά μπισκότα και ελαφρύ φαγητό σε τάπερ.
Χρειάζεστε επίσης ειδικές σακούλες για τις λερωμένες πάνες, μια ελαφριά κουβερτούλα, δύο μικρές πετσέτες και μια αλλαξιά ρούχα.
Για να μην βαρεθεί το μωρό, πάρτε μαζί και ένα παιχνίδι. Και, βεβαίως, φροντίστε να έχετε άφθονο νερό.
Στον προορισμό σας
Πριν αναχωρήσετε για τις διακοπές, συζητήστε με τα άλλα μέλη της οικογένειας για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε. Αν και είναι καλό να ακολουθήσετε τη ρουτίνα του μωρού, δεν χρειάζονται υπερβολές, τονίζει η δρ Παρδάλη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τηρηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα στη διατροφή, τον ύπνο κ.λπ.
Αυτό που πρέπει να τηρήσετε είναι μερικοί κανόνες που άπτονται της ασφάλειας του μωρού. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αντηλιακή προστασία, η ενίσχυση της διατροφής με πολλά υγρά, η αποφυγή των χώρων με πολύ κόσμο κ.λπ.
Να θυμάστε ότι:
* Τα μωρά είναι πολύ ευάλωτα στη ζέστη και εύκολα μπορεί να υποστούν θερμοπληξία. Να αποφεύγετε αυστηρά την έκθεσή τους στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Να αποφεύγετε επίσης την παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς και θερμούς χώρους, όπως το αυτοκίνητο.
* Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο στο αυτοκίνητο, ούτε για ένα λεπτό.
* Αν σκεπάζετε το καροτσάκι του μωρού για να έχει σκιά, πρέπει να βεβαιώνεστε ότι επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας του μωρού, όπως είχε δείξει πείραμα στην Σουηδία.
Σύμφωνα με το πείραμα, αν δεν κυκλοφορεί ο αέρας η θερμοκρασία στο εσωτερικού του καροτσιού αυξάνεται 12 βαθμούς μέσα σε μισή ώρα. Και μέσα σε μία ώρα, κατά 15 βαθμούς, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία που έχει όταν το καρότσι είναι ξεσκέπαστο.
* Καλό είναι να αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο με το μωρό στις πισίνες των ξενοδοχείων και γενικά στις κοινόχρηστες πισίνες.
* Όταν κάνει πολλή ζέστη, πρέπει να επιδιώκετε την παραμονή σε κλειστούς, δροσερούς χώρους.
* Όταν βρίσκεστε στη θάλασσα, δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ μόνο του το μωρό δίπλα ή μέσα στο νερό. Τα μικρά παιδιά (ηλικίες κάτω των 5 ετών) μπορεί να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερού, χωρίς να αντιδράσουν ή να φωνάξουν.
Ακόμα όμως κι αν έχετε και μεγαλύτερο παιδί που ξέρει κολύμπι, χρειάζεται προσοχή. Και αυτό διότι μπορεί να πνιγεί επειδή εκ φύσεως δεν έχει αίσθηση του μέτρου ούτε του κινδύνου.
Ιδανικά να επιλέγετε για κολύμπι παραλίες με ναυαγοσώστη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γονείς: Μόνο δύο στους δέκα τηρούν τους κανόνες ηλιοπροστασίας