Προληπτικός έλεγχος μυοσκελετικού στα παιδιά: Πότε, γιατί και από ποιόν;

  • Ρούλα Τσουλέα
παιδιά
Τα προβλήματα του μυοσκελετικού στα παιδιά διαφέρουν πολύ από αυτά των ενηλίκων.

Πόσο συχνά ακούτε ότι «τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες»; Πράγματι! Κάθε παιδί είναι μοναδικό και τόσο διαφορετικό σωματικά και ψυχικά σε σχέση με τους συνομηλίκους του. Πόσο μάλλον με τους ενήλικες.

Γράφει η Χριστίνα Νείλα

Η μαγεία της ανάπτυξης με την φροντίδα της μητέρας φύσης τα κάνει ξεχωριστά. Καθώς μεγαλώνουν, περνούν πολλά διαφορετικά στάδια σκελετικής ανάπτυξης μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση. Η διαφορετικότητα αυτή είναι που κάνει τους γονείς πολλές φορές να ανησυχούν και να ρωτούν γιατί τα πόδια του παιδιού μου στρίβουν προς τα μέσα, γιατί τα γόνατα δεν είναι ίσια,  γιατί το πόδι δεν έχει καμάρα;

Ο εξειδικευμένος Παιδο-Ορθοπαιδικός γνωρίζει με λεπτομέρεια το κάθε στάδιο της ανάπτυξης και εξέλιξης  του μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά, τι είναι φυσιολογικό, τι παραλλαγή και τι παθολογικό. Γνωρίζει πως να εξετάσει ένα παιδί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθά το παιδί να παραμένει ήρεμο και συνεργάσιμο. Αναγνωρίζει την αγωνία των γονέων και συνεργάζεται μαζί τους για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος.

Τα προβλήματα του μυοσκελετικού στα παιδιά διαφέρουν πολύ από αυτά των ενηλίκων. Επειδή τα παιδιά συνεχώς αναπτύσσονται, ο οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε τραυματισμούς, λοιμώξεις και σε παραμορφώσεις απ’ ό,τι στους ενήλικες. Κάποιες φορές κάτι που εκλαμβάνεται σαν πρόβλημα δεν αποτελεί παρά μια παραλλαγή της ανάπτυξης, η οποία με το χρόνο εξαλείφεται.

Πολλά από τα προβλήματα των οστών και των αρθρώσεων στα παιδιά δεν εμφανίζονται ποτέ στους ενήλικες. Αλλά ακόμα και αν το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται σε έναν ενήλικα και σε παιδί, η διερεύνηση και η θεραπεία είναι εντελώς διαφορετική στην δεύτερη περίπτωση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα προβλήματα αποτελούν φυσιολογικούς σταθμούς ορθοπεδικής ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως παθήσεις όπου η πρώιμη αναγνώριση είναι κρίσιμης σημασίας μιας και η  έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βοηθούν στην  διάσωση ενός αρτιμελούς μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά.

Ο προληπτικός έλεγχος στα παιδιά περιλαμβάνει πλήρη εξέταση όλου του μυοσκελετικού συστήματος.

  1. Έλεγχο της βάδισης για αναγνώριση διαταραχών αυτής (νευρομυϊκά νοσήματα, τραύμα, παθήσεις ισχίου, γόνατος)
  2. Έλεγχο της σπονδυλικής στήλης για σκολίωση – κύφωση
  • Έλεγχο των ισχίων για αναπτυξιακή δυσπλασία των ισχίων στα νεογέννητα, και για άλλες παθήσεις των ισχίων σε μεγαλύτερα παιδιά που κουτσαίνουν όπως η οστεοχονδρίτιδα ή η επιφυσιολίσθηση του ισχίου
  • Αναπτυξιακές παθήσεις υπέρχρησης όπως η οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος του γόνατος ή της πτέρνας
  • Έλεγχος του μήκους των κάτω άκρων για ανισοσκελία καθώς και του άξονα των κάτω άκρων για ραιβογονία – βλαισογονία.
  • Έλεγχος του άκρου ποδός για ραιβοιπποποδία, πλατυποδία, κοιλοποδία ή άλλης επώδυνης παθολογίας.

Οι παραπάνω παθολογικές οντότητες αναγνωρίζονται άμεσα από τον Εξειδικευμένο παιδο-ορθοπεδικό ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την θεραπεία εφόσον απαιτείται.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την έναρξη της περιόδου των εγγραφών, για τη νέα σχολική χρονιά, το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών & το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικών εξετάσεων «Back to school» σε προνομιακές τιμές έως 31 Οκτωβρίου 2024. Μπορείτε να προγραμματίσετε online το ραντεβού σας ΕΔΩ.

Η Χριστίνα Νείλα είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων, Διευθύντρια Παιδοορθοπαιδικού Τμήματος, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Φωτογραφία: iStock