Iatropedia

Προσοχή στις συσκευές προετοιμασίας βρεφικού γάλακτος, συνιστούν οι ειδικοί

Τι αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα. Τι να προσέχουν οι γονείς. Η διαφορά με τους βραστήρες.

Οι γονείς που ετοιμάζουν βρεφικό γάλα στις ειδικές ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να ελέγχουν τη θερμοκρασία του νερού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Swansea.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με όλες αυτού του είδους τις συσκευές που πωλούνται στη Βρετανία, διαπιστώνοντας ότι το 85% δεν αποστειρώνουν το νερό στη συνιστώμενη θερμοκρασία. Το επακόλουθο είναι να διατρέχουν τα μωρά αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Maternal & Child Nutrition. Όπως εξηγούν οι ερευνητές ζήτησαν από 74 γονείς να εξετάσουν πόσο ζέσταιναν το νερό ισάριθμες συσκευές προετοιμασίας βρεφικού γάλακτος.

Από άλλους 69 γονείς ζήτησαν να φτιάξουν βρεφικό γάλα χρησιμοποιώντας βραστήρες νερού. Και οι 143 γονείς είχαν μωρά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Μόλις το 22% των γονέων που χρησιμοποίησαν τους βραστήρες είπαν ότι το νερό δεν έφθανε στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Τα νήπια που τρέφονται με βρεφικό γάλα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών ενοχλημάτων σε σύγκριση με όσα θηλάζουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η βρεφική σκόνη δεν είναι αποστειρωμένη. Τον κίνδυνο αυξάνει επίσης η προετοιμασία του γάλακτος σε ελλιπώς αποστειρωμένα μπουκάλια ή/και με βρώμικα χέρια.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά να παρασκευάζεται το βρεφικό γάλα με βραστό νερό. Όταν βράσει το νερό πρέπει να αφήνεται να κρυώσει μόνο του για το πολύ 30 λεπτά.

Η θερμοκρασία του όταν χρησιμοποιηθεί για το βρεφικό γάλα δεν πρέπει να είναι κάτω από 70 βαθμούς Κελσίου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Aimee Grant, λέκτορας Δημοσίας Υγείας δήλωσε προβληματισμένη από τα ευρήματα της έρευνας. «Θα συνιστούσα στους γονείς να αγοράσουν ένα θερμόμετρο τροφίμων και να ελέγξουν τη θεραπεία του νερού που βγάζουν οι συσκευές», είπε. «Δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουν το νερό που έλεγξαν για να φτιάξουν βρεφικό γάλα. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το θερμόμετρο».

Εάν το νερό που βγάζει η συσκευή έχει θερμοκρασία κάτω από 70 βαθμούς Κελσίου, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή βρεφικού γάλακτος, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ζητούν να μπει προειδοποίηση στις σκόνες για τα βρεφικά γάλατα ότι δεν είναι αποστειρωμένες. Ζητούν επίσης να προστεθεί πως πρέπει να χρησιμοποιείται νερό θερμοκρασίας τουλάχιστον 70 βαθμών Κελσίου για να αναμιχθούν. Δυστυχώς, υπήρξε συσκευή ετοιμασίας βρεφικού γάλακτος που έβγαζε νωρίς θερμοκρασίας μόλις 52 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές τονίζουν πως το ανεπαρκώς αποστειρωμένο γάλα μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των βρεφών.

«Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί βρεφικό γάλα, ανεξάρτητα από τη μέθοδο θέρμανσής του», δήλωσε ο καθηγητής Dr. Robin May, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA).

Φωτογραφία: iStock