Μία πρωτοποριακή 2-σε-1 χειρουργική επέμβαση βοήθησε τέσσερις γυναίκες στην Αγγλία να αποκτήσουν μωρά και ταυτοχρόνως να μειώσουν τον κίνδυνο που διέτρεχαν να εκδηλώσουν καρκίνο. Η επέμβαση εκτελέσθηκε στο Νοσοκομείο του University College του Λονδίνου (UCL). Συνδύασε την παραδοσιακή καισαρική τομή με ωοθηκεκτομή, επειδή οι γυναίκες ήταν φορείς επικίνδυνων ογκογονιδίων.
Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1ης Μαρτίου 2018 και 31 Μαρτίου 2022, αλλά τα αποτελέσματά τους τώρα ανακοινώθηκαν. Όλες οι ασθενείς είχαν ηλικία 40-45 ετών και δεν προγραμμάτιζαν να κάνουν άλλα παιδιά. Επιπλέον, είχε αποφασιστεί να γεννήσουν με καισαρική για άλλους ιατρικούς λόγους και όχι για να χειρουργήσουν ταυτοχρόνως τις ωοθήκες τους.
Οι λεπτομέρειες των περιστατικών δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Obstetrics and Gynaecology. Όπως εξηγούν οι γιατροί, με επικεφαλής τον καθηγητή Adam Rosenthal, οι τέσσερις ασθενείς είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA1 ή BRCA2.
Οι γυναίκες που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις έχουν 11 έως 68 στις 100 πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Ωστόσο ο αντίστοιχος κίνδυνος σε όσες δεν φέρουν αυτά τα γονίδια είναι μόλις 2%. Στην πραγματικότητα, τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA σχετίζονται με το σχεδόν 15% των κρουσμάτων καρκίνου των ωοθηκών. Σχετίζονται επίσης με τον καρκίνο του μαστού.
Η προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μία κακοήθης νόσος με συχνά φτωχή πρόγνωση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι κατά κανόνα διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η προφυλακτική ωοθηκεκτομή μπορεί να είναι σωτήρια για τις γυναίκες με γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή του. Σε αυτή την κατηγορία άνηκαν οι τέσσερις γυναίκες που έκαναν καισαρική μαζί με αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή (RRSO). Με τον όρο αυτό περιγράφεται η αφαίρεση και των δύο σαλπίγγων και ωοθηκών της γυναίκας.
Η ολική αυτή αφαίρεση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά τουλάχιστον 90%, λένε οι γιατροί. Ωστόσο ένας από τους δυνητικούς κινδύνους της εκτέλεσης της επέμβασης μαζί με την καισαρική τομή είναι η αυξημένη αιμορραγία.
Τα αποτελέσματα
Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός δεν παρατηρήθηκε στις τέσσερις γυναίκες. Επιπλέον, όλες τους δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένες» από την έκβασή τους 11-59 μήνες μετά την εκτέλεσή τους.
Δήλωσαν επίσης πολύ χαρούμενες που απέφυγαν το δεύτερο χειρουργείο, στο οποίο θα ήταν αναγκασμένες να υποβληθούν αν είχαν κάνει σκέτη την καισαρική.
Η μέση απώλεια αίματος κατά τις επεμβάσεις ήταν 687 ml, ενώ με σκέτη την καισαρική είναι περίπου 681 ml. Η μέση διάρκεια της επέμβασης ήταν 68 λεπτά. Οι γυναίκες χρειάσθηκαν να νοσηλευθούν 3 ημέρες – όσες και αν είχαν κάνει μόνο καισαρική. Η επέμβαση, τέλος, δεν φάνηκε να επηρεάζει την δυνατότητα θηλασμού.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συνδυασμένη επέμβαση θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή, μετά από προσεκτική συζήτηση και σχεδιασμό, για τις εγκύους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, σημειώνουν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock