Iatropedia

Σημαντική αύξηση στα κορίτσια με ανορεξία, βουλιμία στη διάρκεια της πανδημίας

Τα ευρήματα νέας μελέτης στην Αγγλία. Σε ποιες ηλικίες παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση. Τι ισχύει για τα αγόρια.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν στη διάρκεια της πανδημίας τα κορίτσια με διαταραχές πρόσληψης τροφής και τάσεις αυτοτραυματισμού, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αυξητικές τάσεις είχαν παρατηρηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια, τονίζουν. Ωστόσο στην πανδημία η αύξηση ήταν τεράστια.

Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους εκατομμυρίων ασθενών ηλικίας 10-24 ετών στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2020 και 2022 τα περιστατικά ήταν κατά σχεδόν 40% περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι στην κατάσταση έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες – μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι οι νέοι έχασαν για πολύ καιρό τον έλεγχο της ζωής τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health. Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 9,18 εκατομμυρίων κοριτσιών και 4,34 εκατομμυρίων αγοριών. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 10 έως 24 ετών.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2022 οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και οι αυτοτραυματισμοί ήταν πολύ περισσότεροι από τους αναμενόμενους στα κορίτσια.

Στην πραγματικότητα, τα κορίτσια με διαταραχές πρόσληψης τροφής ήταν κατά:

Όσον αφορά τους αυτοτραυματισμούς, αυτοί ήταν αυξημένοι κατά 38,4% στα κορίτσια 13-16 ετών. Αντιθέτως, στα αγόρια τα περιστατικά ήταν παραπλήσια ή χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Πολλές πιθανές αιτίες

Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Έξετερ. Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Dr. Shruti Garg, λέκτορας Ψυχολογίας στο Μάντσεστερ, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ψυχικές διαταραχές κατά τις οποίες χρησιμοποιείται η τροφή ως μέσον διαχείρισης του άγχους και καταστάσεων που δυσκολεύουν τους πάσχοντες.

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι:

Στη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί νέοι ένιωθαν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους. Επιπλέον, είχαν παρατεταμένη πρόσβαση στα μέσα μαζικής δικτύωσης και άφθονες ευκαιρίες να εστιάσουν στην εικόνα σώματος. Όλ’ αυτά μαζί μπορούν να οδήγησαν σε μείωση της αυτοεκτίμησης και ψυχική δυσφορία, ιδίως τα κορίτσια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εξ άλλου, δόθηκε σημαντική έμφαση στη διαθεσιμότητα και τους περιορισμούς στη διατροφή. Επιπλέον, «υπερτονίστηκε το μήνυμα ότι τα περιττά κιλά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για COVID», είπε η Dr Garg.

Όσον αφορά τους αυτοτραυματισμούς, μπορεί και αυτοί να χρησιμοποιήθηκαν ως στρατηγική διαχείρισης σε μία εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, πρόσθεσε.

Η Dr Garg επισήμανε πως οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου παραμένουν ασαφείς. Το βέβαιον, όμως, είναι πως τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν μεγάλη ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

«Η έγκαιρη ανίχνευση των διαταραχών αυτών έχει ζωτική σημασία», τόνισε. «Αυτό όμως προϋποθέτει άμεση διαθεσιμότητα των ειδικών ιατρών και επαρκή χρόνο για να φροντίσουν σωστά τους ασθενείς τους».

Φωτογραφία: iStock